Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a prezentat Ministrului Sanatatii problemele urgente ale pacientilor cu afectiuni cronice din Romania

Reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) s-au intalnit ieri la ora 17.00 cu Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac pentru a discuta problemele grave cu care se confrunta pacientii cu afectiuni cronice in Romania si de a gasi impreuna solutii la acestea.
Memoriul pregatit de catre COPAC pentru aceasta intalnire (atasat acestui comunicat de presa) a sintetizat problemele existente in sistemul sanitar din punctul de vedere al pacientilor, atat cele de ansamblu cat si cele specifice pentru patologiile reprezentate in acest moment in COPAC. Problemele de ansamblu discutate au fost:

  • Transparentizarea fondurilor in sistemul de sanatate
  • Evitarea intreruperilor si blocajelor in asigurarea medicamentelor pentru pacienti
  • Consultarea reala si concreta cu organizatiile de pacienti
  • Reprezentarea pacientilor in Comisiile de specialitate din subordinea Ministerului Sanatatii si CNAS
  • Crearea unei comisii de lucru impreuna cu Ministerul Muncii, pentru stabilirea unor criterii clare si corecte de incadrare in grad de handicap
  • Crearea mecanismelor prin care Ministerul Sanatatii sa poate derula anumite programe si cu colaborarea sau prin intermediul organizatiilor neguvernamentale
  • Sprijinirea de catre Ministerul Sanatatii a organizatiilor de pacienti

Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac a fost de acord ca dialogul si colaborarea cu reprezentantii pacientilor sunt absolut necesare pentru a identifica problemele si nevoile reale ale acestora. In acest sens s-a stabilit ca va participa la intalniri trimestriale cu reprezentantii coalitiei, iar dl. Secretar de Stat, dr. Aurel Nechita a fost desemnat ca persoana de legatura cu COPAC. Raspunsurile date in cadrul intalnirii la problemele semnalate au aratat preocuparea Ministerului Sanatatii in directia transparentizarii fondurilor, accesibilizarii si scaderii pretului medicamentelor, eliminarii blocajelor in aprovizionarea farmaciilor si a spitalelor, realizarii ghidurilor terapeutice pentru fiecare patologie, cresterea numarului de pacienti cuprinsi in programele nationale de sanatate prin cresterea bugetului alocat si utilizarea judicioasa a fondurilor.

S-au prezentat si analizat problemele specifice ale pacientilor cu cancer, HIV/SIDA, diabet, transplant, boli rare si hemofilie, identificandu-se deficientele in sistem legate de accesul la medicamentele necesare, la serviciile specializate, lipsa specialistilor, lipsa registrelor pacientilor, lipsa programelor de educare si preventie, bugetarea insuficienta a programelor nationale de sanatate, etc.
COPAC va monitoriza transpunerea in masuri concrete a celor discutate si stabilite, continuand sa semnaleze Ministerului Sanatatii toate problemele si disfunctionalitatile existente in sistemul medical. Invitam si celelalte federatii nationale ale organizatiilor de pacienti cu afectiuni cronice sa se alature coalitiei, pentru ca vocea pacientilor sa fie mai puternica, astfel incat politicile de sanatate sa fie realizate in acord cu nevoile reale ale pacientilor.

Cu stima,

Cezar Irimia – Presedinte COPAC
Cristian Rosu – Vicepresedinte COPAC