11 martie 2015

Coaliția Organizațiilor Pacienților Cronici din România și Departamentul de Oncogenetică a UMF ”Gr.T. Popa” Iași în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României au adus astăzi, 11 martie 2015 în atenția publică problema ”Oncogeneticii – medicina viitorului în prezent”.

Oncogenetica este foarte importantă pentru că realizează diagnosticul molecular al predispoziției ereditare la cancer mamar, ovarian și colorectal și monitorizează persoanele predispuse ereditar la o formă de cancer.

În România, primul centru de oncogenetică a fost înființat la Universitatea de Medicină și Farmacie ”UMF Gr.T. Popa” Iași. Pacienții nu mai trebuie să meargă în străinătate, putând efectua aceste teste în România.

”Până în prezent, am susținut costurile acestor teste pentru 100 de persoane din fonduri proprii, însă pentru a avea mai multe persoane acces la ele, ne dorim să fie inclus în Programul Național al Ministerului Sănătății. În acest fel, putem dezvolta prevenția. Fără această finanțare, inițiativa noastră nu va putea supraviețui, iar românii vor căuta în continuare soluții pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate în străinătate. ”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, șeful Departamentului de Oncogenetică, UMF ”Gr.T. Popa” Iași.

”În contextul în care se vorbește tot mai multe despre medicina personalizată, nu putem doar să ne gândim cum să tratăm bolile. Oncogenetica este o șansă reală pentru cei care au cazuri de cancer în familie. Consider că în acest fel poate scădea costul tratamentului, iar calitatea vieții pacienților se îmbunătățește. Ca pacient cronic de 36 de ani, îmi doresc ca și în România să se investească bani pentru ca pacienții să aibă o viață mai bună”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizației Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Prof. dr. Florian Bodog, secretarul Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României a precizat că testele oncogenetice sunt extrem de importante și ar trebui incluse într-o strategie națională de prevenție a cancerului.

Pentru declarații puteți contacta:

–       dna. Prof. Doina Azoicai, tel. 0745.520.675

–       dl. Radu Gănescu, tel. 0766.270.026