* Accesul pacienților la medicamente noi a scăzut

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția guvernanților că România ocupă în continuare printre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește sistemul de sănătate.

Raportul  Euro Health Consumer Index 2015, dat recent publicității plasează România pe locul 32 dintr-un total de 35 de țări după analiza mai multor indicatori din sistemul de sănătate.

Raportul remarcă că România înregistrează probleme severe cu managementul întregului sector public de sănătate.

De asemenea, România, Albania și Bulgaria au o structură de sănătate antică, cu un cost ridicat per pacient.

Dacă Olanda, Elveția și Norvegia își permit să interneze pacienții pe un termen mai lung, Bulgaria și România NU își permit.

”Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a atras atenția în mod repetat asupra greutăților, cu care se confruntă pacienții. Din păcate, de fiecare dată, în cel mai bun caz, s-a rezolvat câte o problemă punctuală, însă, pe ansamblu, sistemul merge tot mai prost. Dorim ca pacienții români să aibă acces la terapii noi, să nu aștepte la infinit să li se facă o analiză sau să fie trimiși în privat să o facă. Dorim ca pacienții români să aibă acces egal și nediscriminatoriu la tratament”, a declarant Radu Gănescu, președintele COPAC.

România a înregistrat involuții la capitolele mortalitate infantilă, rata de deces prin cancer, ani de viață pierduți, rata de avort, depresie, asigurare de malpraxis care să nu incrimineze, dreptul la a doua opinie, acces la CT într-o durata de 7 de zile, îngrijiri stomatologice incluse în sistemul public de sănătate, plățile informale către medici, îngrijirea bătrânilor, accesul la terapii noi, dezvoltarea de medicamente noi pentru cancer, medicamente pentru artrite și rata de antibiotic per capita.

COPAC reamintește Ministerului Sănătății că la rezolvarea problemelor din sănătate trebuie ascultată și opinia pacienților, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.