Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va începe din 10 septembrie 2024, ora 18.00 organizarea unor grupuri de suport pentru persoanele care trec printr-un episod depresiv sau membrii ai familiei acestora, cu frecvență săptămânală. Grupurile vor fi moderate de psihoterapeut Andreea Partene. Participarea este liberă și gratuită și vă puteți înscrie pe linkul de mai jos. Locurile fiind limitate, participarea trebuie confirmată. La atingerea a 20 de participanți vom anunță închiderea înscrierii pentru grupul actual, care va avea 6 întâlniri și o vom relua după cele 6 săptămâni.
Aceste grupuri online vin în urma identificării unei nevoi în cadrul grupurilor organizate fizic săptămânal din luna mai de către COPAC în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” dedicate persoanele care suferă de depresie și aparținătorilor acestora.
Experiența ultimelor 3 luni ne-a oferit ocazia să primim feedback valoros de la peste 100 de pacienți și aparținători, prilej cu care aducem noi perspective grupului de suport. Mulți dintre aceștia își doresc să continue să participe la grup dar nu pot pentru că nu sunt din București și, de aceea am luat decizia de a extinde proiectul și online.
Cine se poate înscrie?
- Persoane care au participat la grupul fizic și doresc să continue dar nu sunt din București
- Persoane care nu au participat la grup dar își doresc, aflându-se într-un episod depresiv
- Membrii ai familiei unor persoane cu depresie care își doresc să îi ajute și nu știu cum să o facă, sau au chiar ei nevoie de suport.
Cum Funcționează?
- Desfășurare săptămânală – online prin platforma Zoom – accesezi un link. Nu trebuie să ai nimic instalat.
- Format deschis – grupul online este deschis tuturor pacienților și aparținătorilor, inclusiv celor care nu au participat la întâlnirile fizice de la Spitalul Obregia.
- Participare constantă – încurajăm participarea regulată pentru a obține rezultate măsurabile ale stării dumneavoastră de bine.
- De ce să participi?
- Împărtășire și ascultare – oferim un cadru organizat în care participanții își pot împărtăși dificultățile și pot asculta experiențele altora.
- Sprijin și îndrumare – participanții se pot încuraja, sprijini și orienta reciproc.
- Informații și anticipare – aflarea de informații noi despre evoluția simptomelor poate ajuta la acceptarea și normalizarea acestora.
- Experiențe pozitive – participanții pot învăța de la cei care au reușit să gestioneze simptomele în timp și au încredere în procesul de recuperare.
- Resurse – află mai multe despre depresie, tehnici de gestionare a stresului și multe altele.
- Comunitate – fii parte dintr-o comunitate care te înțelege și te sprijină.
- Accesibilitate – participă de oriunde te-ai afla, fără a te deplasa.
- Cum te poți înscrie?
- Pentru a participa, te rugăm să completezi formularul de pe site-ul nostru (link către formular).
- Ce să aștepți de la fiecare întâlnire?
Câteva direcții despre structura grupurilor de suport desfășurate online, pentru mai multă predictibilitate
- Deschiderea întâlnirii – binețe, prezentarea noutăților și întărirea câtorva dintre regulile de bază.
- Discuții și împărtășirea experiențelor – împărtășește provocările și reușitele tale.
- Tema săptămânii – subiecte diverse, de la tehnici de relaxare la importanța sprijinului social, în funcție de context sau provocări anterioare
- Întrebări și răspunsuri – adresează întrebări și primește răspunsuri clare și utile.
Nu lăsa depresia să facă ce știe ea mai bine, să te izoleze! E o dificultate prezentă în experiența tuturor persoanelor.
Cei care participă au trecut prin momente în care au avut curajul ca să-și canalizeze toată energia (și așa limitată) în direcția înăbușirii izolării. Și a funcționat! Alătură-te grupului nostru de suport online și descoperă puterea comunității pentru o stare de spirit mai bună decât cea pe care o ai în prezent.
În grup suntem mai aproape de normalitatea la care ne dorim să revenim!
Pentru înscriere completați chestionarul: