Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a devenit membru a European Patient Forum în 2010. Este și singura organizație din România membră EPF.

În 2015, Radu Gănescu, președintele COPAC a devenit și membru în boardul EPF. Radu a fost mai întâi trezorierul organizației, iar în prezent este vicepreședinte.

European Patient Forum este o organizație umbrelă care susține drepturile pacienților din întreagă Europă. În prezent, EPF are 74 membri (54 membri, 19 membri asociați și un membru provizoriu).
Membrii EPF reprezintă boli cronice din întreaga Europă și coaliții naționale de pacienți.
Viziunea este aceea ca pacienții cu boli cronice din întreaga Europa să aibă acces la îngrijiri medicale de înaltă calitate și centrate de pacienți.
Misiunea EPF este de a fi o voce colectivă și influentă în sănătatea din întreaga Europă și în legătură cu politicile de sănătate care să asigure pacienților acces echitabil la tratament.

European Patient Forum susține dezvoltarea organizațiilor de pacienți prin programe de capacity building, seminarii educaționale și alte proiecte.