Descarca brosura „Pacient de Romania”

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a derulat în 2015 campania ”Pacient de România – 6% pentru sănătate!”, pornind de la nevoia reală a pacienților de a avea acces la tratamente și servicii medicale de cea mai bună calitate. Pentru ca aceste lucruri să fie realizate, finanțarea alocată sistemului de sănătate trebuie să crească.

Obiectivul campaniei Pacient de România – 6% din PIB a fost de a se obţine o finanţare corespunzătoarenevoilor sectorului medicalpentru a putea acoperi principalele priorităţi: servicii de calitate, tratament inovativ şi salarizarea personalului medical.

De ce 6% din PIB?

În urma unui studiu efectuat de COPAC în perioada martie- aprilie 2015 s-a constatat căpacienţii au acces limitat la tratament corespunzător (47,11% ) şi servicii medicale (16,33%).

De asemenea, România alături de Bulgaria sunt singurele ţări care au un buget alocat Sănătăţii sub 6% din PIB.

România se află pe locul 35 în Indexul european al sistemelor medicale, obţinând 453 de puncte din totalul de 1.000. Acesta este unul dintre numeroasele indicii privind o discrepanţă din ce în ce mai mare între ţările care progresează şi cele care rămân în urmă. România este acum devansată de ţări nemembre UE, precum Serbia şi Muntenegru.

COPAC alături de partenerii săi Ordinul Asistenţilor Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România, Federaţia SANITAS, Asociația Medicilor Rezidenţi, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi, Federația Asociațiilor Studenților la Medicilă, precum şi cu  sprijinul AsociațieiRomânea Producătorilor Internaţionali de Medicamentea inițiat o caravanăcare a avut drept  obiectiv strângerea de semnături privind alocarea Sănătăţii a cel puţin 6% din PIB-ul României.

Campania s-a derulat pe două direcții principale: pe de o parte am mediatizat cât mai mult nevoia de creștere a bugetului, argumentânt cu cazuri concrete că atunci când pacienți au parte de tratament corespunzător, au și o viață normal. Am realizat un parteneriat cu Televiziunea Română, care a realizat și difuzat la Știri o serie de reportaje despre pacienți, viață normal, versus nevoi și nevoia de tratament.

Mesajele campaniei au fost foarte vizibile, s-a discutat despre finanțarea sistemului de către mai mulți membrii ai Guvernului, Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților și Senat și, inclusive primul-ministru din acel moment.

Totodată, COPAC  a solicitat se solicităMinisterului Sănătăţii realizarea  un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale și nevoia în sănătate. Se știe că Sănătatea este subfinanțată dar se stie cât de mare este subfinanțarea.

Evenimentele din țară (dezbateri regionale și strângere de semnături) s-au derulat după următorul calendar:

  • Bucureşti – 2 septembrie
  • Cluj – 3 septembrie
  • Craiova – 10 septembrie
  • Timisoara – 18 septembrie
  • Iasi – 25 septembrie

Campania s-a încheiat cu o dezbatere organizată la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Din păcate, nu am ajuns să strângem 200.000 de semnături necesare pentru modificarea legislației, însă am adus foarte bine în spațiul public dezbaterea finanțării sistemului de sănătate. În urma campaniei, în programul de guvernare a fost menționată nevoia de finanțare a sistemului de sănătate cu minimum 6% din PIB.