Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a organizat în 28 aprilie în cadrul Săptămânii Internaționale a Vaccinării o dezbatere care și-a propus să aducă în centrul atenției importanța vaccinării pe durata întregii vieți și mai ales a pacienților cu afecțiuni cronice.

Vorbitorii, reprezentanți ai autorităților din România și reprezentanți ai unor organizații internaționale preocupați de tema vaccinării adulților, au subliniat importanța accesului la vaccinare, cât și importanța informării și educației.

Idei centrale:

  • Nevoia de compensare a vaccinurilor pentru pacienții cronici
  • Nevoia de educare și informare a profesioniștilor din sănătate și a populației
  • Orizont de timp pentru adoptarea compensării: 2023

Radu Gănescu, președinte COPAC: În România, există peste 3.800.000 persoane în vârstă, un grup de risc considerabil la care se adaugă câteva milioane de pacienți cronici. De aceea, trebuie să ne gândim la partea de imunizare. Din punct de vedere al costurilor este mult mai eficient să previi. Putem să ne projetăm de cel puțin 17 boli pe durata vieții. Putem oferi access dar trebuie să ne ocupăm și de educație. Dacă ai access, înseamnă că te și vaccinezi? Acesta este rolul nostrum ca asociație să vorbim despre ce înseamnă vaccine, încredere și accesibilitate.

74% dintre pacienți, potrivit cercetărilor noastre, spun că este nevoie de compensare în vaccinare.

Dr. Elisa Corritore, Federația Europeană a Academiilor de Medicină (FEAM): ”Să începem de la bază, să înțeleagă populația ce este vaccinul pentru că de multe ori nu știu. Studiul realizat de noi a arătat că nu există armonizare între țări pe tema vaccinării. FEAM iși propune să explice că este necesar și important să fie realizată o armonizare între țări această temă. Există mai multe beneficii ale unor recomandări unitare: unul dintre acestea este că ar crește nivelul de încredere în populație, ar da claritate și ar ușura mișcarea populației între țări. De asemenea, lanțul de aprovizionare ar funcționa mai bine. Este nevoie să educăm atât pacienții, cât și profesioniștii din sănătate pe tema de vaccinării.

FEAM a publicat recent un raport despre imunizarea pe durata întregii vieți a persoanelor peste 65 de ani.

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministru Sănătății: Ne dorim să identificăm mecanisme de compensare a vaccinării pentru pacienții cronice și nu numai. O componentă importantă este educarea și informarea persoanelor adulte referitor la veridicitatea vaccinării pentru boli pentru care au fost vaccinați în copilărie (difteria, tetanosul sau tusea convulsive). Dar discutăm și despre vaccinuri mai nou apărute care sunt utile pacienților cu boli cronice (pneumococcic sau meningococic). Dar vorbim și despre populația fără boli cronice și acolo trebuie să ne gândim la procente variabile de compensare în funcție de situație. Pentru pacienții cu boli cronice o compensare care să fie egală cu gratuitatea, pentru adulții sănătoși un alt procent care să facă atractiv vaccinul.

Eu sunt total de acord și sprijin această inițiativă. Perspectiva este la începutul anului viitor să avem un cadru legislativ și un buget care să permită acest lucru.

Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie: Această strategie de vaccinare pe tot parcursul vieții necesită o agregare mai mare a specialiștilor la nivel European pentru că în felul acesta vom putea avea mai mult success chiar și în țările unde reticența la vaccinare este mai mare. O armonizare a acestor politici de vaccinare a adultului, a vârstnicului cu comorbidități ar reprezenta un argument pentru decidenții din mai multe țări și mă refer la România pentru ca populația să fie mult mai aderentă la vaccinare. Educația personalului medical contează foarte mult pentru că pacienții mai au acest cult vis a vis de recomandarea pe care o primesc din partea medicului și a personalului medical. În paralel cu educația populației, este nevoie sp asigurăm educația personalului medical indiferent de nivelul de formare. Consider că este nevoie de organizarea unor centre de sănătate, unde să poată fi vaccinați pacienții cronici.

Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului: Susțin educația pentru sănătate și creșterea accesului la vaccinare și vaccinuri. Farmaciștii din farmaciile comunitare pot sprijini vaccinarea. Creșterea accesului la vaccinuri – trebuie găsite soluții pentru introducerea vaccinurilor în lista de compensate/gratuite în funcție de tipul de persoanele cărora ne adresăm. Sunt câteva acte normative care trebuie modificate pentru ca acest lucru să se poată întâmpla. Apoi, trebuie să găsim și finanțarea pentru ca acest lucru să se întâmple.

Dan Zaharescu, directorul executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente: România alocă 20 de euro pentru prevenție, iar Uniunea Europeană 102 euro. Cheltuim de 5 ori mai puțin decât media din Uniunea Europeană. Avem nevoie de access pentru categoriile de populație vulnerabile.

Mariano Votta, director Active Citizenship Network: Vin din Italia și aici se spune în mod popular: ”suntem adulți și suntem vaccinați”. Ceea ce este sinonim cu a fi în siguranță și protejați. În schimb, tot mai mult populația alege să creadă știri false despre vaccinare, iar acest lucru nu mai este acceptabil. Potrivit unei cercetări, 63% din pacienții cronici sunt pro vaccinare în farmacii. Este crucial felul în care reușim să lucrăm împreună.

 Dorica Dan, președintele Alianței Naționale de Boli Rare: Reprezint pacienții cu boli și cancere rare, care multă vreme au fost considerați că nu pot și nu este bine să se vaccineze. De aceea, este important să încercăm să schimbăm această paradigmă. Este important să existe ghiduri agreate pentru pacienții cu boli rare agreate de specialiști și acces gratuit la vaccinare.

 Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA: Lucrez cu persoane care trăiesc cu HIV. Există o mare lipsă de informare și o retincență legată de vaccinare care a explodat în pandemie. Cu acest lucru, va trebui să luptăm mulți ani pentru a aduce înapoi încrederea legată de vaccinare. E nevoie de vaccinare la persoanele care trăiesc cu HIV deși mulți pacienți consideră că ei nu se pot vaccina.

Sorin Grădinaru, vicepreședintele Asociației Copilul meu, Inima mea: Cei de aici suntem pro vaccinare și încercăm să găsim un mesaj comun pentru a-I convinge și pe alții de ce este importantă vaccinarea. Vaccinurile sunt cea mai mare descoperire a lumii pentru că pot preveni numeroaseboli infecțioase. Copiii și adulții cu probleme cardiace au nevoie să fie sănătoși pentru a nu avea nevoie de alte probleme care să le pună în pericol sănătatatea.

 

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici: