Povestea lui Ștefan, omul căruia testul FIT făcut în programul de screening ROCCAS II i-a salvat viața

In randurile de mai jos va spunem povestea unor bunicii fericiți care au un nepoțel foarte așteptat și dorit, cu o viață liniștită, doi oameni foarte pozitivi, cărora le place foarte mult să călătorească. Nu știau să aibă vreo problemă gravă de sănătate.
Vara trecută, Ștefan avea 69 de ani când, el și soția, au fost sfătuiți de medicul de familie, dr. Daciana Toma, să facă testul FIT pentru depistarea precoce a leziunilor precanceroase colorectale, în cadrul programului de screening ROCCAS II București Ilfov. S-au gândit să facă testul FIT mai mult ca măsură de precauție.

Dacă în cazul soției, testul a ieșit bine, lui Ștefan, testul FIT avea să îi schimbe viața complet. Testul lui Ștefan, alintat pe atunci de fiul lui „Grasu” (avea 70 de kilograme la 1,77 înălțime) a identificat urme de sânge în fecale.

„În momentul în care am primit acel telefon, am simţit că este ceva”

Imediat după primirea rezultatului pozitiv al testului FIT, Ștefan a fost trimis, de urgenţă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila, să facă, gratuit, colonoscopie, investigaţie oferită tot în cadrul programului ROCCAS II. I s-a spus că va primi rezultatul pe mail, însă după o săptămână, a fost sunat și chemat, a doua zi, la spital, să ridice rezultatul.

„În momentul când am primit acel telefon, am simţit că ceva nu este în regulă. Am știut că este cancer. Deşi, pe undeva mă aşteptam, am avut un mic șoc”, își amintește acum soția lui Ștefan.

Un șoc din care, spun ei, au ieșit repede și au început imediat să caute soluții. În aceeași zi, înainte de a lua rezultatul, Ștefan și soția lui au discutat cu un prieten care, în urmă cu un an, fusese diagnosticat cu cancer de colon. „Ne-a încurajat, ne-a spus că se rezolvă.”

De altfel, pe tot parcursul experienței care avea să le dea viața peste cap, Ștefan și soția lui, care i-a fost în permanență alături, și-au păstrat optimismul. Ștefan spune, astăzi, că au luat partea bună din această experiență: s-a bucurat că a descoperit totul la timp și nu a stat niciun moment să se întrebe de ce i se întâmplă asta.

„Am fost foarte optimiști. Am luat-o ca atare, ne-am gândit că este o parte a existenței noastre. Știam că o să dureze ceva timp. Am luat-o foarte în serios (am înteles că, în prima fază, 30% dintre pacienți refuză să accepte diagnosticul). Noi am discutat deschis cu toti cei din anturajul nostru apropiat (alții refuza sa vorbeasca despre acest subiect). I-am speriat pe mulți. Soțul meu nu a avut nici un simptom. Am avut mare noroc cu medicul nostru de familie.

„În programul ROCCAS II, lucrurile merg repede”

A doua zi după telefonul primit, Ștefan a mers împreună cu soția lui la Spitalul Militar Central să ia rezultatul colonoscopiei. Era data de 2 septembrie. Au stat de vorbă cu doi medici – dr. Eftimie (medicul anatomopatolog care a realizat examenul biopsic) și dr. Balaban ( medicul gastroenterolog care efectuase colonoscopia) – și au aflat că dintre toate maladiile oncologice, cancerul colorectal este unul dintre cele mai tratabile, dar condiția era ca lucrurile să nu fie tergiversate. Dincolo de documentele medicale puse la dispoziţie de medici, cei doi soţi au primit o serie de recomandări pentru demersurile de completare a investigatiilor medicale care sunt complementare şi necesare – analize de laborator și CT. „În programul ROCCAS, lucrurile merg repede”, spun ei.

Aceeași zi, câteva ore mai târziu, îl găsește în cabinet pe medicul de familie Daciana Toma, care încearcă să le facă rapid legătura cu un medic oncolog. Au reușit să facă programare repede la CT.

În cazul lui Ștefan, lucrul bun, dacă se poate spune astfel, este că boala era în stadiul 2 și nu se extinsese încă. Ștefan a aflat însă că localizarea este la nivelul rectului superior si are nevoie de radioterapie și chimioterapie înainte de operație.

„Psihic, starea noastră a fost tot timpul foarte bună”

„Psihic, starea noastră a fost tot timpul foarte bună” şi “starea fizica a fost destul de buna”, iși amintesc ei.

Ștefan a trecut cu bine peste ședințele de radioterapie și chimioterapie, chiar dacă a slăbit 7 kilograme, iar soția lui, care i-a fost alături în permanență, își amintește că a slăbit și ea 3 kilograme.

Ședințele de chimioterapie începute în noiembrie 2022 s-au terminat în februarie anul acesta. Ștefan s-a simțit bine la finalul chimioterapiei, iar până la operație – programată peste 8 săptămâni – a pus la loc 2 kilograme dintre cele pe care le pierduse.

Ștefan a fost operat in luna aprilie, iar operația a decurs ca la carte. În plus, biopsia a arătat că Ștefan nu mai avea nicio celulă canceroasă, așa că nu a mai avut nevoie de chimioterapie și după operație.

Ștefan, la 3 luni de la operație: „Am avut noroc”

Ștefan are astăzi aproape 3 luni de la operație. A pus la loc cele 2 kilograme pe care le pierduse atunci.

Mănâncă tot ceea ce îi face bine și nu are restricții. Dacă la început a evitat cruditățile, acum mănâncă fructe (cireșe, vișine, caise) și roșii.

Ștefan și soția lui și-au reluat toate activitățile zilnice normale și au deja și vacanțe planificate.
„Am fost și suntem foarte pozitivi, ne plac călătoriile și mai avem multe de făcut. Avem un nepotel la creșterea și educarea căruia trebuie să contribuim și noi. Poate oricine să treacă printr-un cancer, așa cum am trecut noi? Unii da, unii nu.”

„Am fost și suntem binecuvântați”, spun ei, la capătul acestei experiențe, care le-a schimbat viața, în ultimul an. „Am avut noroc de un medic de familie care se interesează de pacienți și este foarte implicat și în afara cabinetului.