Să fii pacientă cu cancer de sân nu este deloc ușor. Dincolo de problema serioasă de sănătate, există și aspectul navigării prin sistemul de sănătate.
Unde să mergi pentru diagnosticare? Pentru tratament? Pentru complicații?
Din păcate, de multe ori, mulți pacienți nu știu de unde să înceapă și familia și prietenii sunt cele mai bune resurse.
De aceea, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a căutat să pună împreună informațiile publice existente și să ofere un instrument cu informații utile despre furnizorii de servicii medicale oncologice de stat sau privați. Totodată, am adaugat informații și despre centre de îngrijiri paliative.
Dacă totuși, nu vă descurcați și aveți nevoie de un sfat sau de o ghidare, ne puteți scrie pe formularul de pe website și vom încerca să găsim o soluție la problema dvs.
Introducere în cancerul de sân
Cancerul de sân apare în celulele glandei mamar care se dezvoltă în mod anormal, se înmulțesc și se transformă într-un nodul sau tumoră.
Cea mai incipentă formă de cancer de sân este reprezentată de boala non-invazivă (stadiul 0), care este limitată la ductele sau lobulii din sân și care nu s-a răspândit în țesutul sănătos al sânului (fază a bolii cunoscută sub denumirea de carcinom in situ). Cancerul de sân invaziv este răspândit în afara ductelor sau lobulilor, în țesuturile sănătoase sau chiar în afara sânului, în ganglionii limfatici sau organe aflate la distanță.
Cancerul de sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel mai adesea la femeile aflate după menopauză cu vârsta peste 50 de ani. De asemenea, cancerul de sân poate apărea foarte rar și la bărbați, reprezentând aproximativ 1% din numărul total de cazuri de cancer de sân.
Sursa: https://www.nccn.org/patientresources/patient-resources/guidelines-for-patients/guidelines-for-patients-details?patientGuidelineId=30
Cauzele cancerului de sân. Factori de risc
Cauzele cancerului de sân, ca si al multor alte forme de cancer, nu se cunosc cu exactitate. Cu toate acestea, au fost identificați niște factori de risc.
Ce este un factor de risc?
Prezenta unui factor de risc sau a mai multora nu înseamnă neapărat ca boala se va dezvolta. Exista însă un risc: prezenta factorilor de risc determină creșterea posibilității de apariție a cancerului.
Cei mai importanţi factori de risc pentru cancerul de sân sunt:
- Sexul feminin
- Expunerea la radiaţii ionizante
- Înaintarea în vârstă
- Un număr mic de nașteri
- Predispoziția genetică (existența unor cazuri de boală în familie sau mutații ale unor gene)
- Istoric personal de hiperplazie atipică
- Obezitate
- Expunerea la estrogeni (administrarea contraceptivelor orale, de exemplu)
- Consumul de alcool
Sursa: https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf
Simptomele cancerului de san
Printre simptomele cancerului de sân se numără:
- Un nodul la nivelul sânului
- Modificarea dimensiunii sau formei sânului
- Apariția unor gropițe la nivelul pielii sânului (un aspect așa cum este coaja de portocală) sau îngroșarea țesutului sânului
- Retragerea mamelonului
- O erupție la nivelul mamelonului
- Secreție care este eliminată prin mamelon
- Umflarea subrațului sau un nodul în această zonă (zona axilară)
- Durere sau disconfort la nivelul sânului, care persistă
- Înroșirea pielii la nivelul sânului
- Îngroșarea pielii la nivelul sânului
Trebuie să mergeți la medic în cazul în care aveți oricare dintre aceste semne sau simptome. Deși aceste simptome se pot datora si altor probleme medicale, nu le neglijați, deoarece cancerul de sân descoperit in stadii incipiente este potențial curabil.
Unele simptome pot indica prezența metastazelor. Acestea pot fi:
- un nodul sau o umflare în regiunea axilei, a sternului sau a claviculei poate fi un simptom al metastazelor ganglionare.
- Durerea la nivelul osului sau predispoziția la fracturipoate indica prezența metastazelor osoase
- Simptome specifice pentru infecții pulmonare, precum tuse persistenta si senzația de lipsa de aerpot indica prezenta metastazelor pulmonare.
Trebuie să mergeți la medic în cazul în care aveți oricare dintre aceste semne sau simptome. Deși aceste simptome se pot datora si altor probleme medicale, nu le neglijați, ci discutați cu
medicul despre orice îngrijorări aveți.
Spuneți medicului dumneavoastră despre orice modificări apărute la nivelul sânilor, deoarece ar putea fi un simptom al cancerului de sân.
Sursa: https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf
Diagnosticul de cancer de sân
Cele mai frecvente semne și simptome ale cancerului de sân sunt reprezentate de modificări ale sânului cum ar fi prezența unui nodul, modificări ale mamelonului, eliminarea unei secreții la nivelul mamelonului sau modificări ale pielii la nivelul sânului. Investigațiile inițiale pentru cancerul de sân sunt reprezentate de un examen fizic, investigații imagistice de tip mamografie și ecografie. În unele cazuri, se efectuează și o investigație imagistică denumită rezonanță magnetică (cunoscută sub prescurtarea RMN, rezonanță magnetică nucleară). În cazul în care se depistează o tumoră, se recoltează țesut pentru biopsie pentru a evalua profilul bolii înainte de planificarea oricărui tip de tratament.
Oricine poate dezvolta cancer de sân.
În interiorul glandei mamare se regăsesc lobuli, ducte, grăsimi, sânge și vase limfatice, ligamente și țesut conjunctiv. Cancerul de sân începe adesea în ducte sau lobuli și apoi se răspândește în țesutul înconjurător. Cancerul de sân care se găsește numai în interiorul ductelor sau lobulilor se numește non-invaziv. Cancerul mamar invaziv este cancerul care s-a răspândit în afara ductelor sau lobulilor în țesutul înconjurător. O data ce cancerul a început sa se răspândească în afara ductelor sau lobulilor, cancerul de sân se poate răspândi prin limfa sau sânge în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului. Cancerul de sân metastatic este acel cancer de sân care se răspândește in locuri mai îndepărtate din organism, cum ar fi plămânii, ficatul etc.
Stadiul 0 este neinvaziv
Stadiile 1, 2 și 3 sunt invazive
Stadiul 4 este metastatic.
Sursa:
BRCA1/2 si HER2 sau testarea biomarkerilor
Despre BRCA am aflat, mulți dintre noi, de la Angelina Jolie, care a anunțat public ca a suferit o procedura medicala de îndepărtare a ambilor sâni, deoarece a moștenit mutația BRCA1, iar mama, bunica si mătușa ei muriseră cu diagnostic de cancer. Putini știu însă ca Angelina a optat, doi ani mai târziu, si pentru îndepărtarea ovarelor si a trompelor uterine, pentru a diminua riscul de a face o forma de cancer ovarian.
Dar ce înseamnă, de fapt, aceste prescurtări?
Testarea biomarkerilor este o investigație care se face, de obicei, prin biopsia tumorii, pentru a căuta mutații specifice în AND, însă se poate face și printr-o proba de sânge. In funcție de aceste rezultate, precum și de stadiul tumorii, medicul va sti care este opțiunea cea mai potrivită de tratament, pentru a avea cele mai bune rezultate.
HER 2
Creşterea anumitor tumori este stimulată de doi hormoni: estrogen şi progesteron. Este important să se stabilească dacă o tumoră are status pozitiv sau negativ pentru receptorii pentru estrogen (RE) sau pentru receptorii pentru progesteron (RPg) (dacă aceşti receptori sunt sau nu prezenţi), deoarece tumorile care prezintă un nivel înalt de receptori pentru hormoni pot fi tratate cu medicamente care acţionează prin reducerea cantităţii de hormoni care ajunge la tumoră.
HER2 este tot un receptor cu rol în creşterea celulelor, care se depistează în aproximativ 20% dintre cancerele de sân. Tumorile care au un nivel înalt de HER2 pot fi tratate cu medicamente cu acţiune anti-HER2. Tumorile care nu prezintă RE, RPg sau niveluri înalte de HER2 sunt descrise drept tumori triplu negative.
BRCA 1 si BRCA 2
BRCA 1 si BRCA 2 sunt, de fapt, niste gene. Toata lumea are gene BRCA. Genele BRCA normale ajută la prevenirea dezvoltării tumorii. Mutația BRCA reprezintă gena BRCA care nu funcționează normal, crescând riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer. Mutațiile acestea pot afecta și eficacitatea unor tratamente împotriva cancerului.
În jur de 5% dintre cazurile de cancer de sân și până la 25% dintre cazurile de cancer de sân ereditar sunt provocate de o mutație a BRCA1 sau a BRCA2. O femeie care are o mutație a BRCA1 prezintă un risc de 65-95% de a suferi de cancer de sân la un moment dat pe durata vieții și se consideră că peste 90% dintre cazurile de cancer de sân sau ovarian ereditar se datorează unei mutații a BRCA1 sau BRCA2.
Sursa:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-82654-x
Cancerul de sân incipient
Cancerul de sân apare în celulele din sân care cresc în mod anormal, se înmulțesc și se transformă într-un nodul sau tumoră.
Cea mai incipientă formă de cancer de sân este reprezentată de boala non-invazivă (stadiul 0), care este limitată la ductele sau lobulii glandei mamare și care nu s-a răspândit în țesutul sănătos al sânului (fază a bolii cunoscută sub denumirea de carcinom in situ).
Carcinomul ductal in situ (DCIS) este un tip de cancer al celulelor care căptușesc ductele. Ductele sunt tuburi subțiri care pot transporta laptele. DCIS este neinvaziv, însemnând că nu s-au răspândit celulele tumorale. Oricine poate dezvolta acest tip de cancer de sân, inclusiv bărbații. Carcinomul ductal in situ se mai numește și carcinom intraductal. Este posibil să auziți că DCIS este pre-invaziv sau precanceros. DCIS este tratat pentru a preveni cancerul mamar invaziv, o formă mai avansată de cancer.
În general, pacienții diagnosticați cu DCIS au șansa de supraviețuire în proporție de 98% pe perioada de 10 ani de la diagnostic, și o speranță de viață normală.
Sursa: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/stage_0_breast-patient.pdf
https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf
van Seijen, M., Lips, E.H., Thompson, A.M. et al. Ductal carcinoma in situ: to treat or not to treat, that is the question. Br J Cancer 121, 285–292 (2019). https://doi.org/10.1038/s41416-019-0478-6,https://www.nature.com/articles/s41416-019-0478-6
Cancerul de san invaziv
Cancerul de sân apare în celulele din sân care cresc în mod anormal, se înmulțesc și se transformă într-un nodul sau tumoră.
Cancerul de sân invaziv este răspândit în afara ductelor sau lobulilor, în țesuturile sănătoase sau chiar în afara sânului, în ganglionii limfatici sau organe aflate la distanță (stadiile I-IV). Despre cancerul de sân metastatic (stadiul IV), însă, vom vorbi data viitoare.
Acum ne concentrăm pe cancerul de sân invaziv, stadiile I-III, însemnând că celulele canceroase s-au dezvoltat în afara canalelor, lobulilor sau pielii sânului. Cancerul ar putea fi în ganglionii limfatici axilari.
Nu toate cancerele de sân invazive sunt la fel. Planificarea tratamentului începe cu interpretarea investigațiilor recomandate de medicul oncolog. Medicul dumneavoastră va dori să adune informații despre tipul de cancer pe care îl aveți. Rezultatele studiilor imagistice și biopsiilor vor fi utilizate pentru a determina planul dumneavoastră de tratament. Este important să înțelegeți ce înseamnă aceste teste. Puneți întrebări și păstrați copii ale rezultatelor testului.
Diferite aspecte vor determina tipul de tratament pentru cancerul de sân pe care medicul dumneavoastră îl recomandă, precum:
- Dimensiunea tumorii
- Localizarea tumorii
- Rezultatele testelor de laborator efectuate pe celulele canceroase
- Stadiul cancerului
- Vârsta dumneavoastră și starea generală de sănătate
- Dacă ai trecut prin menopauză
- Istoricul de familial
- Rezultatele testelor pentru mutații genetice care ar crește riscul de cancer de sân
Variantele de tratament pentru cancerul de sân invaziv pot include:
- Intervenție chirurgicală
- Radioterapia
- Terapia hormonală.
- Terapie țintită.
Scopul tratamentului dumneavoastră este să vă ofere cel mai bun rezultat posibil. Medicul dumneavoastră poate utiliza o combinație de terapii pentru a avea cele mai bune rezultate ale tratamentului.
Sursa: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/breast-invasive-patient.pdf
Cancerul de sân metastatic
Cancerul de sân este definit ca metastatic atunci când s-a extins în alte regiuni din organism, cum ar fi la nivelul oaselor, ficatului sau plămânilor (cunoscut şi ca stadiul IV). Tumorile care apar la distanţă sunt denumite metastaze. Cancerul de sân metastatic nu se poate vindeca, însă poate fi tratat.
De obicei, la pacienţii cu cancer de sân în stadiul IV nu se efectuează intervenție chirurgicală, însă poate fi luată în calcul în unele cazuri. Există însă scheme de tratament care pot fi efectuate pentru managementul cancerului de sân metastatic și prelungirea supraviețuirii.
In cazul cancerului de sân metastatic, se pot efectua mai multe investigații pentru a depista cancerul, pentru a planifica tratamentul și pentru a verifica daca tratamentul funcționează. Acestea includ: un examen fizic (care include examinarea sânului), analize de sânge, imagistice, o mamografie bilaterală de diagnostic (diferită de mamografia de screening), biopsie (mostre de țesut sunt recoltate pentru a fi testate) – o mostră poate fi testată pentru receptorii de estrogen (ER), status și histologie, pentru receptorul hormonal pozitiv (HR+), pentru biomarkeri (precum BRCA 1, BRCA 2) sau proteine (precum HER2).
Aproximativ 1 din 10 cancerele de sân sunt ereditare.
Sursa: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/stage_iv_breast-patient.pdf
Opțiuni de tratament în cancerul de sân
Tratamentul cancerului de sân depinde de cât de avansat este stadiul bolii (stadiul 0-IV) și de tipul cancerului.
În tratamentul bolii se utilizează intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia endocrină și terapia țintită.
Stadiul cancerului de sân se stabilește în funcție de dimensiunea tumorii, de afectarea ganglionilor limfatici și de răspândirea în afara sânului și a ganglionilor limfatici în alte regiuni ale organismului, conform sistemului TNM – o prescurtare provenită de la: T – tumor (tumoră) , N – node (ganglioni limfatici), M –metastatsis (metastaze). Aceste informații sunt utilizate pentru a ajuta la luarea celei mai bune decizii în ceea ce privește tratamentul.
Și prezența markerilor biologici, inclusiv a receptorilor pentru hormoni și un receptor denumit HER2, ajută la stabilirea tratamentului.
Doar medicul oncolog este în măsură să vă recomande și să vă explice opțiunile de tratament.
Echipa multidisciplinară în cazul cancerului de sân
In mod ideal, in managementul cancerului de sân sunt implicate mai multe persoane, pe lângă medicul oncolog. Deciziile de tratament ar trebui să implice o echipă multidisciplinară, care au cunoștințe (expertiză) și experiență cu tipul dumneavoastră de cancer. Această echipă este unită în planificarea și implementarea tratamentului dumneavoastră. O parte din echipa va fi alături de dumneavoastră pe tot parcursul tratamentului.
Cine poate face parte din echipa multidisciplinară?
Medicul anatomopatolog: analizează celulele, țesuturile și organele îndepărtate în timpul unei biopsii sau intervenții chirurgicale și oferă diagnosticul cancerului, stadializarea și informații despre testarea biomarkerilor.
Medicul oncolog: urmărește pacientul, face planul de tratament și aplică terapii împotriva cancerului.
Medicul chirurg: efectuează intervenția chirurgicală (operația) de îndepărtare a țesutului afectat de cancer, si/sau de reconstrucție a sânului.
Medicul imagist: efectuează si interpretează rezultatele mamografiilor, a RMN-urilor, a altor investigații imagiste.
Medicul de familie: urmărește pacientul pe întregul său parcurs.
Medicul Radioterapeut: prescrie și planifică sesiunile de radioterapie.
Psiholog/Psihooncolog: experți în sănătatea mintală, care pot ajuta pacientul să își gestioneze depresia, anxietatea, sau orice alte temeri privind boala de care suferă.
Alte persoane care ar putea face parte din echipa dumneavoastră sunt: asistent medical, nutriționist, fizioterapeut, asistent social, specialiști în îngrijirea paliativa, farmacist.
Sursa: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/breast-invasive-patient.pdf
Traseul pacientului cu cancer de sân
De multe ori auzim de la prieteni, cunoștințe, persoane binevoitoare din jurul nostru despre diverse investigații, tratamente, clinici, medici la care trebuie neapărat să mergem.
Cumva, indiferent de diagnostic sau simptome, cineva știe pe cineva care a avut același lucru, si îți împărtășește din experiența acestuia. Cu toate că intențiile sunt bune, informațiile pot fi copleșitoare. Ti-am pregătit niște resurse pentru o documentare mai aprofundată.