4 decembrie 2023

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila” lanseaza astazi „Cancerul Colorectal. Ghid de preventie”.

Materialul este adresat pacientilor deja diagnosticati si familiilor lor, dar si tuturor persoanelor care vor sa afle mai multe despre aceasta afectiune.

În România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaților și 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor.

Peste 13.500 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, iar boala provoacă 7.000 de decese pe an în țara noastra.

Lansat din dorinta de a creste accesul la informatie al populatiei la informatie verificata si sintetizata, ghidul a fost realizat de echipa COPAC, cu ajutorul medicilor implicati in proiect. Una dintre concluziile discutiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni din ultimii doi ani a scos la iveala faptul ca oamenii au un nivel scazut de educatie medicala, nu sunt obisnuiti sa se testeze preventiv, cand nu au niciun semn de boala. Din acest motiv, COPAC, ca organizatie care reprezinta pacientii cu boli cronice, isi propune sa contribuie la informarea si educarea populatiei din Romania, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ in aceasta directie.

Ghidul are 16 pagini, a fost tiparit in 5000 de exemplare, o parte au fost deja difuzat in cadrul evenimentelor de informare si testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davilasi in cabinetele medicilor de familie din program si in cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC.

Informatiile cuprinse in ghid sunt structurate astfel: Ce este cancerul colorectal, Frecventa cancerului colorectal, Cauzele aparitiei, Semne si simptome, Cum se pune diagnosticul, Stadiile cancerului colorectal, Screeningul, Cum se trateaza cancerul colorectal si Viata pacientului dupa vindecare.

Ghidul este realizat si lansat in cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Bucuresti-Ilfov”  POCU/757/4/9/136824