De ce cancer colorectal și de ce screening? Pentru că aceste lucruri cred sunt foarte importante. De ce cancer colorectal? Pentru că în anul 2020, neoplasmul colonic se afla pe locul trei ca incidență și pe locul doi ca rată de mortalitate la nivelul mondial. În schimb în România cancerul colorectal se plasează pe locul întâi în rândul patologiilor neoplazice la ambele sexe. De ce? Pentru că sunt absente programele de screening, pentru că acest cancer este un cancer cu o evoluție silențioansă și pentru că este o educație deficitară a populației.
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC, a organizat, în data de 12 decembrie 2023, începând cu orele 12.00, la Sala George Enescu a Hotelului InterContinental Athenee Palace din Bucureşti, Conferinţa de presă privind închiderea proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II Bucureşti-Ilfov” POCU/757/4/9/136824.
Demararea, în premieră naţională, a acestui proiect de screening a asigurat contextul necesar pentru participarea la îndeplinirea obiectivului naţional privind scăderea incidenţei şi a mortalităţii prin cancer colorectal, obiectiv aliniat politicilor europene de sănătate publică în acest domeniu, fiind testate peste 48.000 de persoane pentru cancerul colorectal, dintre care peste 8.500 persoane aparţinând grupurilor vulnerabile din regiunea Bucureşti-Ilfov.
În cadrul Conferinţei de presă au fost prezentate atât obiectivele proiectului şi activităţile derulate, cât şi rezultatele obţinute, beneficiile pentru grupul ţintă dar şi lecţiile învăţate în urma implementării acestui program pilot.
https://www.youtube.com/watch?v=faEaFXX2Ss4