Evitarea sedentarismului reprezintă un aspect important, activitatea fizică trebuie însă adaptată individual fiecărei persoane în funcție de toleranță, de gradul de antrenament și de disfuncționalitățile motorii.

Pacientul ar trebui integrat într-un program de reabilitare și să efectueze inițial exercițiile în mod supravegheat.

Ulterior, exercițiile fizice este bine să fie practicate de către pacient cel puțin 3-5 zile pe săptămână, ideal zilnic pe o durată progresiv crescândă de la 15-30 de minute zilnic până la 45-60 de minute zilnic.

Periodic ar trebui efectuată evaluarea pacientului de către un personal specializat în reabilitarea cardiacă și să se indice programul activității fizice de urmat.

Consilierea pacienților și familiei cu privire la igiena personală igiena locuinței, evitarea contactului cu persoanele bolnave reprezintă un aspect care nu trebuie neglijat.

Este recomandată vaccinarea antigripală anuală și vaccinarea anti pneumococică,  efectuate de către medicul de familie.

Discuțiile cu un psiholog sau participarea la un grup de suport pentru pacienți sunt foarte utile întrucât insuficiența cardiacă nu este o povară ușor de purtat, iar tu ca pacient te poți simți marginalizat, dependent de persoanele de lângă tine sau chiar inutili.