Medicul îți va prescrie un regim de viață și un tratament medicamentos adecvat bolilor pe care le ai. O schemă de tratament nu este valabilă pentru orice pacient, așa că nu utiliza medicamente pe care ți le recomandă un vecin sau o cunoștință, chiar dacă lui i-au făcut bine. Tratamentul este personalizat, ți se potrivește doar ție, pentru că medicul gândește pentru fiecare persoană tratamentul potrivit. Nu recomanda tratamentul tău altei persoane, chiar dacă are aceleași simptome ca și tine. Urmează tratamentul după schema și indicațiile medicului, întreabă-l dacă ai neclarități cu privire la modul de administrare (înainte/după masă), doze. Probabil că ai de luat mai mult de un medicament și de mai multe ori pe zi. Poate fi dificil de ținut minte.

De aceea, este important de făcut un tabel (cel mai bine este ca acest tabel să fie primit de la medic) care te va ajuta să își amintești când, ce medicament și ce doză trebuie luată. Este ideal să ai un organizator de medicamente (de la farmacie) în care să-ți pui tabletele pentru a fi sigur că nu omiți un medicament (mai ales dacă ești în vârstă roagă pe cineva să te ajute). Notează într-un jurnal orice reacție adevrsă apărută după un medicament și sună-ți medicul. Nu întrerupe un medicament, nu modifica dozele făr avizul medicului tău. Nu lua alte medicamente sau suplimete alimentare fără să ai permisiunea medicului, pot interacționa cu medicație ta de bază sau să iți facă rău. Programează-te din timp la medicul tău pentru a nu rămâne fără medicație.

Medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare nu trebuie întrerupte decât la indicația medicului, altfel ele trebuie administrate continuu, fără pauze în weekend sau cu ocazia sărbătorilor sau cu late ocazii când consideri tu. Administrare medicamentelor cu pauze determină înrăutățirea funcției inimii și creșterea riscului de spitalizare.