Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din România solicita Ministerului Sanatatii masuri urgente pentru a permite accesul pacientilor la tratamentele nou intrate pe listele compensate.
Deși în luna noiembrie Guvernul anunță cu mândrie că a reușit să mai introducă 23 de medicamente în lista de medicamente compensate, pacienții din România nu au acces nici în acest moment la acestea, din cauza lipsei protocoalelor terapeutice. Aceste protocoale nu pot fi stabilite din cauza faptului ca o mare parte a comisiilor consultative a Ministerului Sanatatii și-au prezentat demisia în luna decembrie.
In acest context, pacientii care au nevoie disperata de noile medicamente nu pot sa le primeasca pentru ca Ministerul s-a blocat in haosul birocratiei.
”Suntem indignați pe modul cum autoritățile înțeleg să își facă treaba și să dea dovadă de responsabilitate pentru viața pacientilor. Au trecut deja peste 3 luni de cand aceste medicamente au intrat in lista de medicamente, iar pacientii nostrii nu au acces la ele. Pacientii depind de niste comisii care nu reusesc sa fie functionale. Ieri, Ministerul Sănătății a publicat lista noilor comisii, despre care am primit deja semnale ca includ medici care nu mai sunt în viață sau medici care participă la mai multe comisii. Acesta nu este un conflict de interese? Vor fi funcționale comisiile în acest fel? Este clar ca astfel nu se va ajunge la accesul pacienților la tratament, ne întrebăm dacă nu cumva această situație este premeditată”, a declarant Radu Gănescu, președintele COPAC.
COPAC solicită Ministerului Sanatatii măsuri urgente pentru ca pacienții să poată să fie tratați cu aceste medicamente.