Din 2017, organizăm anual două training-uri media dedicate jurnaliștilor de sănătate din întreaga țară. Aceste evenimente sunt gândite pentru a oferi cadrul ce favorizează detașarea de rutina zilnică, dar mai ales, focusarea exclusivă pe teme specifice sănătății, fiecare ediție abordând subiecte diferite.

Scopul COPAC este de a furniza resurse valoroase pentru prezentarea în presa de specialitate și dincolo de asta de a lega conexiuni care să favorizeze conștientizarea decidenților dar și a opiniei publice cu privire atât la dificultățile cât și reușitele ultimului interval de timp din domeniul sănătății preponderent orientate spre nevoile pacienților cu afecțiuni cronice, dar nu în exclusivitate.

Participanți și format:

La fiecare ediție, COPAC invită jurnaliști de la editoriale cunoscute să participe alături de specialiști renumiți din domeniul medical la sesiuni de dezbateri cu teme specifice. Fiecare întâlnire cuprinde următoarele etape:

  1. Dezbaterea temelor arzătoare:
  • Întâlniri interactive în care subliniem subiectele critice și propunem un plan coerent pentru discuțiile ulterioare cu invitații specialiști. Aceasta este o oportunitate pentru jurnaliști de a-și structura întrebările și de a se pregăti pentru discuții aprofundate.
  1. Întâlnirea cu specialiștii din domeniul medical:
  • Personalități din lumea medicală sunt invitate să răspundă la întrebări specifice despre resurse, descoperiri, noutăți, tratamente și accesibilizarea acestora. Jurnaliștii au ocazia să afle răspunsuri corecte, concrete și clare la firul ierbii și mai mult să aprofundeze subiecte de interes din perspectivă publică.
  1. Organizarea și dezbaterea informațiilor:
  • O sesiune dedicată organizării informațiilor primite și dezbaterii intereselor cu care au venit jurnaliștii. Se analizează în ce măsură s-au clarificat subiectele de interes și se discută despre modul în care aceste informații vor fi prezentate publicului.
  1. Întrebări și răspunsuri cu echipa COPAC:
  • O sesiune organizată în care se prezintă proiectele în derulare și se discută despre interesul pentru viitoarele dezbateri din cadrul training-urilor. Se pun pe tapet demersurile pe care asociația le face și cum ar putea fi susținute de presă pentru a face cât mai facil accesul pacienților la informare, screening si documentare sau demersurile cu privire la primirea tratamentului potrivit.
  • De asemenea este momentul în care echipa COPAC prezintă jurnaliștilor perspectiva pacienților. Astfel se concep materiale despre perspectivele pacienților cronici prezentate prin vocea COPAC.
  1. Îmbunătățirea comunicării:
  • Discuții despre problemele stringente dar și despre modalități de a le prezenta într-o manieră care să găsească vocea de mijloc intre perspectiva asociațiilor de pacienți și cea a jurnaliștilor. Se abordează piedicile în comunicare și se caută soluții pentru o colaborare mai eficientă. Se discută perspectivele noi ale intervenției în lucru cu pacienții și modalități de a îmbunătăți comunicarea problemelor stringente.
  1. Concluzii și direcții viitoare:
  • La finalul fiecărei ediții se discută perspectivele noi în tratarea și comunicarea cu pacienții, îmbunătățiri în legătură cu tematicile văzute din perspectiva jurnaliștilor și formularea unor direcții clare în care să ne susținem reciproc, jurnaliști în sănătate și asociații de pacienți, în folosul pacienților cu boli cronice.

Beneficii și obiective:

Media training-urile COPAC urmăresc să îmbunătățească comunicarea între jurnaliști și specialiști, să faciliteze accesul la informații corecte și actualizate și să susțină colaborarea între media și asociațiile de pacienți. Scopul nostru este de a crea o rețea solidă de profesioniști care să lucreze împreună atât pentru o informare corectă cât și pentru a ridica, la timp, probleme stringente într-o manieră coerentă, obiectivă și asertivă, creând astfel oportunitatea soluționării de către instituții responsabile în intervale de timp direct proporționale cu urgența acestora.

Te invităm să te alături acestei inițiative valoroase pentru a beneficia de resursele noastre și pentru a contribui la o informare mai bună și mai corectă a publicului.

Ultimele 2 întâlniri Media training Copac au avut loc:

  • La Craiova – 8-10 decembrie 2023
    • au fost invitați si au venit jurnaliști din presa de sănătate, cum sunt cei de la Radio Romania Actualități, Prima TV, Hotnews, Politici de Sănătate, Pro Tv, Digi TV, Radio Cluj, Știri de Cluj, Aleph News, Antena 3, Antena 1, Gazeta de Craiova, etc.
    • Printre vorbitorii acestei ediții a trainingului s-au numărat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie Ministerul Sănătății, Prof. dr. Dan Gheonea, rectorul Universității de Medicina si Farmacie Craiova, prof. dr. Dominic Iliescu, medic ginecolog, conf. dr. Carmen Oancea, farmacist si coordonator al campaniilor derulate de UMF Craiova.
  • La Cheile Gradiștei – 12 -14 iulie 2024
    • Au fost prezenți jurnaliști din presa de specialitate, cum ar fi de la Ziarul de Iaşi, Agerpress, Viata Medicala, Euronews, TVR Cluj, TVR, Clujeni.ro, Stiri de Cluj, Hotnews, RPA, RR Cultural, Newsweek, TeleM,
    • Prezentările au fost făcute printre alții de către:
      • dr. Roxana Nemes, președintele Societății Române de Pneumologie (BPOC – prioritate de sănătate publica. Diagnostic, prevenție, tratament),
      • dr. Florin Mihălțan, președinte ales al Societății Române de Pneumologie (BPOC – povara economică asupra sistemului de sănătate din România si Tobacco industry tactics and e cigarette- a new challenge-what’s next?)
      • dr. Ruxandra Ulmeanu, directorul Școlii de pregătire postuniversitară a Societății Române de Pneumologie (Poluarea și sănătatea plămânului)

Cu sustinerea