Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) solicită Ministerului Sănătății măsuri urgente pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor.
COPAC a luat act cu îngrijorare de creșterea numărului de pacienți din România care nu au acces la tratamentele necesare din cauza exportului paralel. Majoritatea programelor naționale de sănătate au probleme cu asigurarea tratamentului pentru pacienți din cauza faptului că distribuitorii nu onorează comenzile.
Situația este generată printre altele de faptul că România practică cel mai mic preț din Europa, ceea ce face ca interese comerciale imorale și ilegale să facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte țări, pe bani mai mulți și cu plata în avans.
În contextul în care Ministerul Sănătății ia în discuție alte scăderi de prețuri ale medicamentelor în România, este imperios necesar ca să implementeze mecanisme de protecție care să garanteze ca medicamentele produse pentru România ajung la pacienții din România.
”Deși ar trebui să nu ne pese de politica de preț pentru medicamente practicată de autoritățile responsabile, acest lucru ne afectează foarte mult ca și pacienți. Sunt multe situații în care pacienții nu au acces la tratament din cauza exportului paralel. Va dau un singur exemplu, pacienții cu HIV sunt foarte afectați în ultimul timp, au întreruperi de tratament din aceasta cauză, pentru ca distribuitorii nu onorează comenzile. Dacă România dorește, așa cum este normal să aibă, cel mai mic preț la medicamente, trebuie să se asigure că pacienții români au acces sigur la medicamentele necesare. Dacă Ministerul și Guvernul nu intervin în direcția stopării exportului paralel, degeaba vom avea prețuri mai mici, pentru că nu vom avea ce cumpara”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
COPAC solicită Ministerului Sănătății și Guvernului măsuri urgente care să garanteze ca pacienții din România au acces la medicamentele necesare, stopând exportul paralel și asigurând existența acestora și pe piața românească.