București, 1 august 2023

 Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România este revoltată de modul repetat în care pacienții români sunt umiliți în sistemul de sănătate. Este absolut incredibil ca o femeie însărcinată în luna a noua să nu fi fost nici măcar consultată și lăsată să plece fără ca nimeni din personal să nu se fi preocupat de riscurile la care este expusă dacă pleacă.

Cazurile de la Urziceni sunt doar exemplele mediatizate, însă pacienții sunt tratați identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignorați, plimbati din spital în spital iar responsabilitatea nu și-o asumă nimeni. Nepăsarea profesioniștilor din sănătate și a autorităților locale devine o obișnuință, fiecare găsește motive pentru a nu-și asuma nimic. Lipsa personalului și a echipamentelor a devenit o scuză general valabilă iar umanitatea tinde să dispară.

Considerăm ca astfel de persoane nu au ce căuta în sistemul de sănătate!

Ani de zile, ne-am ascuns după sintagma “Nu putem inchide un spital pentru ca mor oameni!”. Vedem că oamenii mor sau nasc în stradă și dacă există unitatea medicală și nu există niciun pic de omenie din partea personalului medical.

În acest context, COPAC solicită Guvernului României să ia în al 12-lea ceas măsuri reale de pedepsire a vinovaților și de prevenire a altor asemenea cazuri, prin crearea unui cadru legal care să permit in regim de urgenta demiterea și ridicarea licenței de liberă practică pentru personalul medical care se comportă atât de iresponsabil, lipsit de empatie și etică.