Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lansează o hartă interactivă cu centrele de evaluare COVID 19 pentru a veni în sprijinul pacienților.

Harta poate fi deschisă de te telefon și laptop. Accesată de pe telefon cu locația deschisă, harta îți va arăta cele mai apropiate centre de locul unde te afli. În acest fel, poți identifica cea mai apropiată locație și nu mai pierzi timpul în trafic.

”Recomand persoanelor care au un test COVID pozitiv să meargă la un centru de evaluare COVID pentru stabilirea unui tratament adecvat. Pacieții care pot fi monitorizați acasă, vor pleca de la centru cu un tratament după ce li se face evaluarea. Evaluarea cât mai timpurie după primirea rezultatului pozitiv este cu atât mai importantă în cazul pacienților cu afecțiuni cronice care pot dezvolta complicații”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”.

”Am gândit acest instrument online pentru a ajuta pacienților și a-I ghida spre cel mai apropiat centru pentru a fi evaluat. Chiar dacă suntem pe o perioadă descrescătoare, totuși pacienții cu afecțiuni cronice pot avea complicații dacă se infectează și, de aceea, este important să meargă la medic într-un centru să fie evaluați și să primească tratament. Chiar eu am beneficiat de evaluare și tratament într-un astfel de centru”, a precizat Radu Gănescu, președintele COPAC.

În primele 5 zile de la obţinerea rezultatului, persoanele cu cel puțin doi factori de risc, trebuie să se adreseze unui Centru de evaluare și tratament COVID-19.

Pe toată durata pandemiei, bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 în România.  Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și, afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10).

Harta poate fi accesată pe:

https://www.copac.ro/centre-de-evaluare-covid-19/

 

Cu susţinerea