București, 19 august 2019

 Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a constatat încă o dată că siguranța pacienților și chiar viața pacienților este pusă în pericol în spitalele de psihiatrie din România.

Din păcate, în cazul Spitalului Sapoca nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. În 2002,9 pacienți au fost incendiați de un alt pacient, iar Ministerul Sănătății anunța anchete care să stabilească vinovații…

Peste 17 ani, avem alte 5 victime și niciun vinovat…

 

 

În acest context, solicităm Ministerului Sănătății, cât si autorităților competente sa să facă public în mod transparent cauzele profunde care au permis uciderea a 5 pacienți.

Știm cu certitudine că în spitalele din Romania nu există suficient personal calificat, suficientă pazăsi management profesional, dar cand aceste efecte de sistem omoara pacientii in spitalele publice, atunci trebuie făcută curățenie generală.

De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă și în pat cu alt pacient, deși spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se intereseraza de siguranta si de sanatatea pacientilor internati?

”Să fii pacient în Romania internat într-un spital public și să fi omorât fără ca nimeni să poată interveni este ceva abominabil, chiar și pentru o societate medievală. Demisia este egală cu zero în fața aparținătorilor, este mai mult o sfidare la inteligența oamenilor. Credem că este nevoie de personal suficient și calificat pentru problemele specific unui spital de psihiatrie și fiecare trebuie să își asume și să răspundă pentru ceea ce fac sau nu fac”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

 

După o astfel de tragedie, ca organizație care reprezintă drepturile pacienților, COPAC solicită identificarea și pedepsirea vinovaților de la toate nivelele (personal și management).

COPAC cere Ministerului Sănătățiiun plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie. Credem că este momentul să fie analizate în mod realist și transparent cauzele și să se ia măsuri generale (nu doar pentru Spitalul Sapoca) care să înlăture în viitor posibilitatea unor asemenea tragedii.

 

Pentru detalii suplimentare, declarații, îl puteți contacta pe dl. Radu Gănescu, președintele COPAC, tel. 0766270026.