Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a aflat cu uimire că în România anului 2019, un medic poate fi condamnat la închisoare cu suspensare pentru că a ales să trateze cu prioritate pacienții în stare gravă și nu cazurile de șoferi depistați cu alcoolemie de către polițiști. Este vorba de dna. dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Cluj, care a fost condamnată la un an și 6 luni cu suspendare și obligată să presteze 60 de zile în folosul comunității.

Acest lucru se întâmpla în contextul în care Unitatea de Primire Urgențe, al cărei coordonator era în acel moment (n.r. – în urmă cu 3 ani) se confruntă cu lipsa de personal cu care ne-am obișnuit deja.

Ca reprezentanți ai pacienților, ne întrebăm cum s-a putut ajunge în această situație și cum pot autoritățile să prejudicieze cariera unui medic și să pună în pericol siguranța pacienților.

Ne dorim ca niciun medic să nu mai treacă prin această experiență, mai ales că vorbim despre un medic apreciat și iubit în Cluj. Totodată, le solicităm autorităților să nu mai solicite medicilor să ignore nevoile pacienților, care sunt realmente urgențe pentru verificarea unor alcoolemii.

”Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană, în care un medic este condamnat la închisoare cu suspendare pentru că și-a protejat pacienții. Solicităm Guvernului reglementări clare care să protejeze siguranța pacienților și să nu mai pună medicii în pericol.

Cred că în acest fel se creează un precedent periculos și în nici un fel nu ar trebui ca legislația să împiedice accesul pacienților cu prioritate în unitățile de primire urgențe. Doamnei doctor îi dorim putere pentru a trece de această încercare total nedreaptă și o asigurăm că nu este singură”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.