In 2018, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice aducea pentru prima data in discutie notiunea de vaccinare pe durata intregii vieti pentru adulti in general si pentru pacienti cronici, fiind un grup aflat la risc.

De ce pentru ei? Pentru ca sunt cei mai vulnerabili la infectii si au nevoie de protectie.

Am explicat atunci ca vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecțiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Si ca adulții cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuși decât cei sănătoși să dezvolte boală pneumococică.

Era inaintea pandemiei, iar ce s-a intamplat in anii urmatori ne-a aratat clar ca pacientii cronici au cel mai mare risc de complicatii care pot duce la probleme grave sau chiar la deces.

Dupa 5 ani in care am cerut de mai multe ori o politica publica care sa asigure accesul pacientilor cronici la vaccinare pe durata intregii vieti prin compensare. In final, am ajuns la momentul in care pentru prima data pacientii cronici vor putea alege sa se vaccineze.

De ce? Pentru ca pana acum nu o puteau face pentru ca nu isi permiteau sa isi cumpere vaccinul. Acum nu ii va obliga nimeni, doar ca vor putea opta.

Schema de vaccinare pentru un pacient oncologic poate ajunge si la suma de 4000 ron, suma care nu si-o permit cei mai multi.

Ne dorim sa avem o strategie de vaccinare normala, care sa cuprinsa educatie si access prin compensare. Access nu inseamna si nici nu are cum sa insemne obligativitate ci posibilitatea de a alege, pe care romanii de fapt nu o au de multe ori pentru ca nu isi permit.
Ar mai trebui sa invatam din exemplele unor tari precum Australia, care a eradicat cancerul de col uternin prin vaccinare. Acelasi cancer care la noi are o rata extrem de mare de deces.

Fiecare decide pentru el cum se protejeaza sau la ce servicii medicale apeleaza, insa nimeni nu are dreptul sa ingradeasca accesul la programe de preventie, cum este vaccinarea.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania sustine accesul pacientilor cronici la vaccinare prin compensare, dar si un mod simplu de organizare procesul de vaccinare atat la medicii de familie, cat si medicii specialisti.