* Concluzia workshopului național pilot pe tema vaccinării organizat de COPAC și European Patient Forum

 

Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea unor programe de vaccinare gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice ar trebui să constituie o prioritate și să fie inclusă în Strategia de Sănătate Publică, este una dintre concluziile Workshopului național pilot pe tema vaccinării, organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și European Patient Forum, astăzi 1 noiembrie 2018.

”Vaccinarea persoanelor de diferite vârste și variate grupuri populaționale a devenit o necesitate. Pacienții cronici prezintă un risc crescut pentru infecţiile care pot fi dobândite în contextul  bolii de bază care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate, la nivelul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor ştiinţifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât şi asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecţie  trebuie să facă parte din strategia de sănătate”, a declarat prof. Dr. Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății, prezentă la eveniment.

Dorim să deschidem astăzi discuția pe tema vaccinării pacienților cu afecțiuni cronice. În România, rata vaccinării la pacienții cronici este 17,8% în condițiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%. Pentru România nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri țintă. Este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Pacienții cronici trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

La nivel european, printre principalele probleme legate de vaccinarea adulților cu afecțiuni cronice, sunt ezitările acestora la vaccinare, lipsa unor informații specifice legate de vaccinarea în anumite condiții cronice, informații de calitate sunt greu de găsit online, potrivit unei cercetări realizate în 2018 de European Patient Forum

În 2018, European Patient Forum a lansat proiectul pilot  de informare în privința vaccinării cu titlul ”Încrederea în vaccinare pentru pacienți, familii și comunități”.

Obiectivul acestui proiect este să construiască încredere și să crească rata vaccinării printre pacienții cu afecțiuni cronice.

Primul eveniment din cadrul acestui proiect a avut loc la 1 noiembrie 2018 la București