Săptămâna Mondială a Imunizării (24 – 30 aprilie 2021):

 

COPAC adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare pe tot parcursul vieții și demarează o campanie online de informare cu privire la beneficiile vaccinării la adulți.

 

București, 28 aprilie 2021

 

Rezultatele unei cercetări derulate la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Româniarelevă că 78,6% dintre respondenți s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate. Procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%.

Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eșantion  format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienți sau aparținători ai unui pacient cronic. Obiectivul cercetării este de a evalua percepțiile și cunoștințele persoanelor adulte din România, cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți.

Aproape jumătate dintre respondenți nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani

La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulți, 76,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ, și doar 11% au spus contrariul.12,6% au ales să nu își exprime opinia.

În ceea ce privește cunoașterea posibilității de a se vaccina pe parcursul vieții, 87,4% dintre respondenți afirmă că știu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenți au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată și 35,7% de două sau mai multe ori.

Un procent de 51,1% au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri.

83,1% dintre respondenți sunt din mediul urban, iar 16,9% din mediul rural.

40,7% au studii universitare, 44,3% studii medii, iar 15% studii postuniversitare.

”Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Ne dorim să crească nivelul de vaccinare la adulți, iar pentru acest lucru să se întâmple este mare nevoie atât de informare, cât și de acces la vaccinare în special pentru pacienții care nu își pot permite acest lucru. Medicii și pacienții susțin împreună acest demers”, a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

”Este nevoie să protejăm populația în general și pacienții cronici în special prin vaccinare.Rezultatele cercetării ne arată că există, în rândul populației, deschidere foarte mare pentru vaccinarea de rutină pe percursul vieții, dacă aceasta ar fi compensată. Pe de altă parte, deși cei mai mulți spun că știu că se pot vaccina cu vaccinurile de rutină și la vârstă adultă, totuși cei mai mulți au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populația adultă nu știe de ce vaccinuri au nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat. Rezultatele indică o nevoie majoră de informare pe tema vaccinării pe durata întregii vieți, atât în rândul pacienților, cât și în rândul medicilor.”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Sistem de compensare pentru vaccinarea adulților

COPAC adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare prin asigurarea compensării. Astfel, se va putea facilita extinderea categoriilor de persoane vaccinate, cât și îmbunătățirea acoperirii vaccinare în România.

Cu ocaza Săptămânii Mondiale a Imunizării, COPAC demarează astăzi campania online de informare Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!

Campania va cuprinde materiale de informare, interviuri video și podcasturi despre vaccinarea adulților și își propune să crească nivelul de informare al populației cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți. Timp de două luni, vom oferi informații despre toate vaccinurile pentru adulți, importanța rapelului, cum se produc vaccinurile sau care sunt recomandările de vaccinare pentru diverse categorii de pacienți