Accesul la tratament este în continuare cea mai importantă problemă cu care se confruntă pacienţii cronici din România– este concluzia celor două zile de discuţii din cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

Prezent la Forum, dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii a declarat că speră să rezolve problema introducerii unei noi liste de medicamente compensate cât mai repede, pentru că pacienţii aşteaptă de şase ani acest lucru.

Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi a fost organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, sub Înalt Patronajul Guvernului României în zilele de 28 şi 29 martie în cadrul Săptămânii pacienţilor şi a reunit aproximativ 200 de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară.

COPAC a prezentat în cadrul Forumului un Cod etic de conduită al asociaţiilor de pacienţi şi o platformă comună de acţiune. În perioada imediat următoare va fi definitivată forma Codului Etic, cu propunerile celorlalte asociaţii şi va fi adoptat de către toate organizaţiile care doresc acest lucru.

Ca urmare a discuţiilor din cadrul Forumului, patru asociaţii de pacienţi şi-au manifestat dorinţa de a deveni membre COPAC.

“Sperăm că în cursul acestei Săptămâni a pacienţilor am reuşit să atragem atenţia asupra problemelor importante cu care se confruntă pacienţii. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi au avut ocazia de a începe un dialog cu noul ministru al Sănătăţii, cu care sperăm că vom colabora pentru rezolvarea celei mai importante probleme a pacienţilor, accesul la tratament. COPAC îţi doreşte o platformă comună pentru toate asociaţiile de pacienţi din România. Suntem deschişi colaborării cu toate asociaţiile care reprezintă drepturile şi nevoile reale ale pacienţilor”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Săptămâna pacienţilor a cuprins şi expoziţia “Portret de pacient cronic”, realizată de Cătălin Cazacu, care a avut loc vineri şi sâmbătă la locul de desfăşurare al Forumului şi, duminică, în Centrul Vechi, împreună cu o campanie de informare şi atragere de noi membri. Fotografiile vor fi expuse şi în alte oraşe din ţară; prima oprire va fi la Deva, în zilele 11 şi 12 aprilie.

„Pentru proiectul Portret de pacient cronic, încărcătura emoţională a fost teribilă: timpul petrecut alături de pacienţii cronici, în intimitatea gesturilor şi mişcărilor lor, mi-au arătat că, dincolo de suferinţă, există multă demnitate şi mult drag de viaţă. Am învăţat de la ei sensul profund al expresiei fiecare clipă contează. Este un adevăr atât de simplu, pentru care preţul plătit este atât de mare! Sunt oameni frumoşi, optimişti, pe care îi respect enorm şi le mulţumesc pentru încrederea de a mă lăsa să le spun povestea”, a spus Cătălin Cazacu.

În prezent, organizaţiile membre COPAC sunt: Uniunea Naţională a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Transplantaților din România, Alianţa Naţională de Boli Rare România, Asociaţia Română de Hemofilie, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Română a Persoanelor cu Talasemie Majoră, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru suportul pacienţilor cu Tuberculoza MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Prader Willi România, Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România şi Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”.