Bucureşti, 14 martie 2012

Forumul National al Asociatiilor de Pacienti 2012 s-a incheiat ieri dupa doua zile pline de dezbateri pe teme de interes pentru pacientii din Romania. Organizat in parteneriat de catre Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) si Colegiul Medicilor din Romania, evenimentul a reunit reprezentantii a 111 de organizatii de pacienti dein Romania, dintr-o sfera larga de patologii. Au participat alaturi de reprezentantii pacientilor dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Vasile Astarastoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Dorin Ionescu, directorul CNAS, dr. Marius Filip, medic şef CNAS, dr. Anamaria Niţulescu, director general adjunct Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dr. Leny Caban, Institutul Clinic Fundeni, Cristian Lutan, director adjunct ARPIM, dr. Claudia Bratan, director Directia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, dr. Gheorghe Păun, director Comisia de evaluare pentru persoane cu handicap sector 3 şi alţi invitaţi.
Pacienţii au adus în atenţia autorităţilor problemele cu care se confruntă: lipsa medicamentelor la care ar avea dreptul gratuit, lipsa accesului la tratament pentru unele patologii, lista de aşteptare, desfiinţarea spitalelor specializate în tratarea şi recuperarea unor patologii.
La încheierea Forumului, două asociaţii de pacienţi au decis să adere la COPAC: Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale din Transilvania ART şi Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România.
La finalul evenimentului au fost adoptate cateva principii care vor ghida activitatea organizatiilor de pacienti din Romania in perioada urmatoare:
1. Organizatiile de pacienti sunt parte a reformei in sistemul de sananate si de protectie sociala si ele trebuie sa actioneze ca atare. Atunci cand acest principiu nu este recunoscut de ceilalti actori din sistemul sanitar, organizatiile de pacienti trebuie sa lupte pentru recunoasterea acestui fapt si pentru implicarea pacientilor in forurile de decizie de la nivel central sau local.
2. Organizatiile de pacienti trebuie sa reprezinte interesele pacientilor cu responsabilitate si profesionalism, sa ceara si sa participe la activitati de consultare publica cu autoritatile in directia promovarii si apararii drepturilor pacientilor din Romania.
3. Legea reformei in sanatate trebuie sa garanteze accesul tuturor pacientilor la serviciile medicale si tratamentele necesare, sa nu creeze inechitati sociale, sa asigure o finantare sustenabila a sistemului de sanatate si sa nu impovareze peste limita pacientii in ceea ce priveste costurile.
4. Organizatiile de pacienti vor lupta pentru o protectie sociala adecvata pentru pacientii aflati in dificultate si vor milita in directia crearii unor servicii sociale conforme nevoilor pacientilor. Legislatia subsecventa Codului Social trebuie facuta si cu consultarea organizatiilor de pacienti.
5. Organizatiile de pacienti vor lupta pentru instituirea prin lege a unor mecanisme consultative cat mai efective intre autoritati si organizatiile de pacienti in ceea ce priveste politicile care afecteaza pacientii.
6. Organizatiile de pacienti nu trebuie sa faca politica, chiar daca soarta pacientilor este decisa de politicieni. Relatia cu mediul politic trebuie sa fie una echidistanta si sa priveasca numai problemele pacientilor si ale sistemului sanitar, iar relatia cu autoritatile din sistemul sanitar trebuie sa se bazeze pe interesul superior al pacientilor, sa fie manata de interese ce tin de binele pacientilor si de accesul acestora la servicii medicale, tratament si protectie sociala.
7. Organizatiile de pacienti sunt organizatii care ofera servicii pacientilor si de aceea ele trebuie sa fie sprijinite de catre autoritati pentru a functiona si a furniza serviciile cat mai multor pacienti.
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) este cea mai reprezentativa organizatie din Romania care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor cu afectiuni cronice, reunind in randurile ei 11 organizatii ale asociatiilor pacientilor cu afectiuni cronice:
1. UNIUNEA NATIONALA A ORGANIZATIILOR PERSOANELOR AFECTATE DE HIV/SIDA (UNOPA)
2. ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA
3. ALIANTA NATIONALA PENTRU BOLI RARE ROMANIA
4. ASOCIATIA ROMANA DE HEMOFILIE
5. SOCIETATEA DE SCLEROZA MULTIPLA DIN ROMANIA
6. ASOCIATIA PENTRU SPRIJINIREA PACIENTILOR CU TUBERCULOZA MDR
7. ASOCIATIA PRAEDER WILLI ROMANIA
8. ASOCIATIA ROMANA DE CANCERE RARE
9. ASOCIATIA PACIENTILOR CU TALASEMIE MAJORA
10. ASOCIATIA ANTIPARKINSON
11. FUNDATIA BAYLOR MAREA NEAGRA

Biroul de presă