Articol PRO TV 27.07.2009

Reprezentantii pacientilor spun ca in mai multe judete zeci de dosare ale bolnavilor de cancer, diabet sau hepatita au fost blocate la casele de asigurari, pentru ca nu sunt bani de tratamente.
Asociatiile suferinzilor ameninta ca vor da in judecata Casa Nationala si Ministerul Sanatatii. Reprezentantii celor peste trei milioane de bolnavi cu afectiuni cronice spun ca la casele judetene a ajuns o circulara de la CNAS prin care medicii sefi sunt anuntati sa nu mai trimita dosarele pacientilor, daca nu au pentru acestea si banii necesari.
Astfel, unor zeci de pacienti din judetele Arad, Suceava, Botosani, Braila, Valcea si Prahova le-a fost refuzat dreptul la tratarea unor afectiuni grave.

Cei din Ministerul Sanatatii abia au auzit de aceasta situatie si au anuntat ca vor face verificari, iar medicii care au blocat dosarele vor fi sanctionati.

Mai mult de atat, peste 100 de bolnavi seropozitivi din Suceava, dar si o parte dintre bolnavnii de cancer si-au intrerupt tratamentele tot din cauza lipsei banilor.

Cei de la CNAS spun ca fondurile de anul acesta sunt mai mici cu 8 % fata de anul trecut si anunta ca vor sa ceara o rectificare bugetara.