27.07.2009 – Sursa: CURENTUL

Lipsa fondurilor se resimte tot mai grav în sistemul sanitar din România. Cel mai mult vor avea de suferit din această cauză pacienţii seropozitivi, hemofilicii, precum şi bolnavii de hepatită, cancer sau diabeticii. Subfinanţarea programelor de sănătate face ca pe listele de aşteptare să figureze în prezent mii de pacienţi care îşi aşteaptă tratamentul salvator, aşteptare care ar putea dura chiar şi doi ani, poate prea târziu pentru mulţi. Practic, pacienţii seropozitivi au întrerupt tratamentul din cauza lipsei banilor, hemofilicii nu mai au nici ei tratamentul asigurat, iar pacienţii cu hepatită au nevoie urgentă de medicamente. În acest context, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei grave din sistemul sanitar, în condiţiile în care, potrivit estimărilor, în luna august vor fi epuizaţi banii alocaţi pentru anul 2009 pe programul de oncologie.

„Probleme asemănătoare sunt pe toate programele naţionale, care au fost sub-bugetate. În acest moment, casele judeţene de asigurări de sănătate au blocat dosarele cu indicaţii ale medicilor curanţi pentru molecule scumpe. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis caselor judeţene o circulară prin care le solicită acestora ca dosarele pacienţilor să plece numai în condiţiile în care Casa Judeţeană îşi asumă răspunderea că are fonduri disponibile“, a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, citat de Mediafax.
În prezent, probleme cu finanţarea programelor de sănătate au fost semnalate în judeţele Suceava, Botoşani, Arad, Brăila, Neamţ. În Suceava, de exemplu, în cazul programului naţional HIV/SIDA este necesară o sumă dublă faţă de cea alocată, însă CNAS a transmis casei judeţene că nu va suplimenta fondurile. Pacienţii seropozitivi au întrerupt tratamentul din această cauză. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romånia a anunţat că în mai multe judeţe a fost întrerupt tratamentul antiretroviral pentru pacienţii seropozitivi din cauza lipsei fondurilor şi a problemelor în managementul programului la nivel judeţean.

De asemenea, în multe judeţe nu se mai găsesc teste de automonitorizare. „Suntem în pericol de a nu mai beneficia de analogi de insulină“, a avertizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din Romånia, Maria Mezaroş. Adunarea Generală a COPAC a analizat starea în care se află sistemul de sănătate din Romånia la prezent, modul în care se desfăşoară Programele Naţionale de Sănătate, problemele cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni cronice. Problemele semnalate au fost listate pe scurt într-un memoriu şi vor fi prezentate detaliat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, CNAS şi Colegiului Medicilor din România. De asemenea, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romånia a semnalat că sub-bugetarea Programului Naţional de Oncologie are efecte grave pentru pacienţi. Şi celelalte organizaţii ale bolnavilor cronici, respectiv Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor Diabetici din Romånia, Asociaţia Transplantaţilor, Alianţa Naţională pentru Boli Rare din Romånia, Asociaţia Hemofilicilor au semnalat că bolnavii mor din lipsa fondurilor.