Comunicat de Presa 26.04.2010

Reprezentanţii COPAC au adresat astăzi o adresă oficială Casei Naţionale de Sănătate în care solicită să precizeze poziţia oficială în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii pe zi.

“Din păcate, coplata a început să se aplice. Avem semnale de la pacienţi că nu le mai sunt prescrise reţete compensate sau bilete de trimitere dacă vin la cabinetul medicului de familie peste limita celor 20 de consultaţii care pot fi decontate de casa de asigurări de sănătate. Medicii nu îşi pot lua răspunderea prescrierii peste cele 20 de consultaţii pentru că în acest caz, ei vor fi obligaţi să plătească contravaloarea acelor tratamente. Dacă pacientul nu are bani să îşi plătească tratamentul, acesta va fi trecut pe lista de prioritate pentru luna următoare”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

De asemenea, pacienţii cronici nu vor mai primi, potrivit art. 103 din Contractul Cadru pe 2010, decât maximum 7 medicamente pe lună, total insuficient dacă pacientul suferă de mai multe afecţiuni. Până acum, un pacient cronic care suferea de mai multe boli putea primi 7 medicamente pentru fiecare.
“În aceste condiţii, pacienţii cronici vor fi nevoiţi să îşi plătească tratamentul sau să moară”, a adăugat Irimia.