Comunicat de presă, 8 iunie, 2010

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România atrage atenţia că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de a modifica sistemul de compensare al medicamentelor este un atentat la sănătatea populaţiei. 

“Scăderea nivelului de compensare al medicamentelor va determina mulţi pacienţi să renunţe la tratament pentru că nu vor avea bani pentru a le plăti. Deja, avem situaţii în care pacienţii cu afecţiuni cronice şi-au întrerupt tratamentul, iar acum CNAS vrea să ne dea lovitura de graţie prin coplata tratamentului. În plus, acest sistem a fost gândit unilateral fără a se consulta cu asociaţiile de pacienţi, Colegiul Medicilor din România sau Colegiul Farmaciştilor. Solicităm imperios CNAS să renunţe la acest proiect”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.
Dacă se va menţine această măsură care încalcă flagrant drepturile pacienţilor, COPAC se va adresa forurilor europene. “Așteptăm săptămâna aceasta răspunsul autorităților române. În caz contrar, ca cetățeni europeni, vom cere asistenţă şi îngrijire medicală direct Parlamentului European,” declară Cezar Irimia.

 

COPAC este cea mai mare organizatie a pacientilor din Romania, cu peste 2.5 milioane de membri in randul organizatiilor membre. Desi este o organizatie tanara, infiintata in anul 2008, ea reuneste in cadrul ei experienta organizatiilor membre si isi doreste sa fie o voce unitara a pacientilor cu afectiuni cronice din Romania, cu reprezentare la nivel legislativ si administrativ, la nivel national cat si local.
In continuare COPAC va milita pentru ca autoritatile sa consulte la modul real pacientii in schimbarile pe care le realizeaza in sistem, pentru ca pacientii sa fie reprezentati in toate comisiile de decizie pentru pacienti de la nivel national si local, pentru ca drepturile pacientilor sa fie cunoscute si respectate in Romania, atat de catre pacienti, furnizorii de servicii, factorii politici si decidenti.