Numărul insuficient de medici, lipsa unor dotări performante, necesitatea registrelor pacienților, necesitatea profilaxiei și programe speciale și bine organizate pentru pacienții cu boli cronice sunt doar câteva dintre problemele dezbatute ieri în cadrul primei dezbateri a caravanei COPAC în cadrul proiectului ”Pacient de România – 6% din PIB pentru Sănătate!”.

La dezbatere au participat dr. Cornel Pop, vicepreședintele Colegiului Medicilor Cluj, dr. Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică;

Emilia Groza, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate; Col. dr. Doina Băltaru, comandantul Spitalului Militar Cluj; Emilian Buiga, preşedintele Ordinului Asistenţilor Cluj; Ștefan Roman, președintele SANITAS Cluj, Bogdan Covaliu, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți; Radu Pârlog, preşedintele Organizației Studenţilor Medicinişti Cluj; Kristina Moldovan, Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri și Reprezentanţi ai mass-media.

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Cluj a precizat că Sănătatea are atât de multe nevoi încât nici măcar 6% din PIB pentru Sănătate nu ar fi suficient.

”Procentul de 6% este un procent de bun simț, însă eu cred ca este chiar mic. Avem atâtea problem în sănătate. Migrația medicilor este una din problemele majore și a ajuns si la Cluj, există sincopele în aprovizionarea cu medicamente pentru bolnavii cu boli cronice severe”, a precizat dr. Pop.

Col. Dr. Doina Baltaru a spus că spitalul pe care îl conduce nu se confruntă deocamdată cu deficit de personal, însă și medicii militari au început să plece.

”Dotarea spitalului la noi nu este la nivelul celor din Vest. Medicii își doresc să fie la curent cu noutățile în medicină, să participe la conferințe și spitalul nu le poate acoperi aceste costuri. Se acumulează foarte multă frustrare din cauza lipsei de interes în dotarea cu tehnologii noi, accesului la instruire”, a spus dr. Baltaru.

”Un număr de 2000 de asistenți medicali au plecat doar din Cluj în ultimii doi ani, iar cei buni pleacă primii. Trebuie să fim uniți în acest demers de obținere a 6% din PIB, pe care îl salut și să implicăm și factorul politic”, a declarant Emil Buiga, președintele Ordinului Asistenților Medicali Cluj.

Dragoș Zaharia, pacient cu Scleroză Multiplă din Alba Iulia a spus că el are nevoie de tratament, echivalent cu accesul la viața. ”Eu vreau tratament și vreau sa fiu tratat la Cluj, nu să merg în Ungaria sau Germania. Medicii de la Neurologie care mă tratează la Cluj sunt valoroși și îmi doresc să rămână în România”, a spus Dragoș.

Kristina Moldovan a ridicat problema medicilor de medicină școlară pe cale de dispariție, în prezent numărul lor fiind de doar 600 în întreaga țară.

”Consider că această primă întâlnire de la Cluj din cadrul campaniei noastre este un prim pas de coalizare a specialiștilor și pacienților pentru a obține o bună finanțare în beneficiul tuturor. Mă bucur să văd că avem specialiști valoroși și oameni implicați care își doresc să își facă meseria în cele mai bune condiții. Invităm pe toată lumea alături de noi în acest demers, doar împreună putem obține acceptarea de către politicieni a procentului de 6% din PIB pentru Sănătate!”, a declarant Radu Gănescu, președintele COPAC.

Caravana COPAC va ajunge și la Craiova, Timișoara și Iași.

Partenerii campaniei sunt Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, Federația SANITAS, Asociația Medicilor Rezidenți, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți și Federația Asociațiilor Studenților la Medicină din România. Parteneri media sunt Știrile TVR, Radio România și Hotnews. Campania este realizată cu susținerea ARPIM.

 

Pentru declarații suplimentare îl puteți contact ape Radu Gănescu, președinte COPAC, tel. 0766270026.