4 noiembrie 2009

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) organizeaza luni, 9 noiembrie, ora 10.00 un miting de protest fata de situatia grava din Sistemul Public de Sanatate din Romania.

Adunarea Generală Extraordinară a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) a hotărât organizarea unui miting de protest în data de 9 noiembrie, ora 10.00, in Parcul Izvor, intrarea din Bd. Natiunile Unite.

La acest miting vor participa pacienti din toata tara reuniti in organizatiile membre COPAC: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA, Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, Asociatia Naţională a Hemofilicilor din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Societatea de Scleroză Multipla din Romania.

,,Situaţia dezastruoasă din sistem şi starea de sănătate a pacienţilor cu afecţiuni cronice stau la baza deciziei noastre. Nu vrem promisiuni de campanie, nu vrem milă! Vrem ca drepturile noastre să nu mai fie puncte pe hârtie! Bolnavii au ajuns să facă schimb de medicamente, îngheaţă în spitale şi ajung să moară din cauza lipsei medicamentelor!”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.
Revendicările COPAC se adreseaza Parlamentului Romaniei si decidentilor din Sistemul Public de Sanatate si includ:
Accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare
Alocarea, pentru sănătate, a unui buget de cel puţin 6% din PIB;
Punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient;
Transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii;

Solidari cu COPAC sunt şi reprezentanţii Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), Colegiului Medicilor din România (CMR), Colegiului Farmaciştilor din România, Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), Societatea Naţionala a Medicilor de Familie din România, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (PALMED), Forumul European al Pacientilor (FEP).
,,Aproape fiecare familie din România are cel puţin o persoană bolnavă. De aceea, sperăm că veţi fi solidari si alaturi de noi în lupta pentru sănătate şi viaţă! În noi constă schimbarea şi numai împreună vom învinge! Ne vedem pe 9 noiembrie, la ora 10.00, în Parcul Izvor, intrarea din Bd. Natiunile Unite”.

Multumim pentru solidaritate,
Comitetul Director COPAC
Informatii la :
Tel. 0723240223, Cezar Irimia – Presedinte COPAC
Tel. 0721888463, Cristian Rosu – Vicepresedinte COPAC