14 mai 2010

Reprezentanții Colegiului Medicilor, ai Colegiului Farmacistilor, ai asociațiilor profesionale ale producătorilor și distribuitorilor de medicamente, și nu în ultimul rând ai Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, reuniti cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutice organizat in perioada 13-14 Mai, au decis sa aduca la cunostinta opiniei publice dezinteresul total manifestat de catre autoritatile publice fata de situatia din sistemul sanitar.

Reprezentantii acestora – Ministerul Sanatatii, Casa Nationala a Asigurarilor Sociale de Sanatate, Parlament – desi au confirmat participarea, au lipsit in bloc de la aceasta intrunire, sfidand atat cetatenii si partenerii sociali, cat si pe cei economici, adica pe pe toti care prin munca lor sa prin creditare au tinut sistemul. Motivul reuniunii a fost situatia extrem de grea pentru populatia bolnava a Romaniei si prezentarea unor solutii posibile pe care sectorul farmaceutic si medical le au pentru deblocarea sistemului sanitar.
Lantul slabiciunilor este lung si din nefericire afecteaza nu doar economia, ci in special categoriile cele mai vulnerabile din societate: batranii si copiii.

1,500 de farmacii sunt in insolventa si 400 sunt in faliment. Spitalele mari din tara au inceput sa intre in insolventa si ele, iar Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, precum si alte cateva Case din tara sunt in incapacitate de plata. Putinii medici romani care au ramas in tara nu isi mai pot exercita profesia nici macar la limita minim acceptabila. Dupa exodul a peste 2,500 dintre ei, urmeaza un nou val mai puternic, existand 4,700 de cereri de plecare in strainatate.  In spitale, pacientii sunt nevoiti sa cumpere si ata chirurgicala, intrucat farmaciile de spital sunt goale de saptamani de zile. Oamenii bolnavi au depasit nivelul de umilinta la care erau supusi pana acum. In acest moment este o chestiune de supravietuire.

Credem ca e timpul ca decidentii politici sa iasa din autismul lor si sa inceapa sa vorbeasca cu noi, toti ceilalti care ne zvarcolim in hatisul masurilor ruinatoare pe care acestia le iau. In prima zi a acestei reuniuni, tema care a revenit obsedant a fost: cati oameni vor trebui sa mai moara, pana cand autoritatile se vor trezi la realitate?