26 aprilie 2010

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania ia act cu ingrijorare despre degradarea accentuata a conditiilor in care sunt tratati pacientii in sistemul sanitar din Romania si cere autoritatilor masuri urgente. COPAC solicita autoritatilor guvernamentale si puterii politice sa isi indrepte cu prioritate atentia asupra situatiei din sistemul sanitar si sa suplimenteze bugetul inainte ca tot sistemul sa intre in colaps si sa fie prea tarziu pentru multi dintre pacienti.

COPAC a tras nenumarate semnale de alarma in trecut despre iminenta ajungerii in aceasta situatie, in conditiile in care politicienii din Romania nu sunt interesati de sanatatea celor care i-au delegat sa-i reprezinte in Parlament.
„Pe noi nu ne mira situatia de la Spitalul CFR pentru ca nu este un caz izolat. Din pacate, cu astfel de situatii se confrunta zilnic pacientii din toata Romania. Doar ca pacientii au obosit sa mai reclame abuzurile la care sunt supusi cand acceseaza serviciile medicale. In 9 noiembrie 2009 facut un miting in fata Parlamentului Romaniei, in care semnalam situatia grava in care se afla sistemul sanitar. Nici un parlamentar nu a avut curajul sa vina alaturi de noi, sa ne intrebe ce probleme avem. Am cerut atunci alocarea a minim 6% din PIB pentru sanatate, s-au facut ca nu aud, ca nu inteleg, ne-au demonstrat ca pacientii din Romania nu conteaza pentru ei. Au alocat 3,6 % din PIB, din care o treime deja sunt datorii de anul trecut.” a declarat dl. Cezar Irimia, Presedintele COPAC.
COPAC atrage atentia in acest moment si asupra altui aspect cu care se confrunta pacientii din Romania. Inaintea coplatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a introdus plata  pentru serviciile medicale, teoretic gratuite pentru cei asigurati. Prin limitarea numarului de consultatii decontate medicilor de familie si specialistilor, pacientii sunt acum obligati sa plateasca.

„Am primit semnale nenumarate din tara, pacientii cronici sunt pusi sa plateasca pentru a primi reteta pentru tratament, pacienti programati sunt pusi sa plateasca, bolnavi psihici sunt trimisi acasa de specialisti fara reteta, chiar daca erau in primele 20 de locuri in lista de ordine la cabinet. E un haos complet, noul contract cadru a introdus de fapt plata pentru serviciile medicale, chiar daca pacientii sunt asigurati. Listele de programari sunt ocupate pana peste 2 luni, pacientii cu diabet, de ex, care au nevoie de o banala reteta trebuie sa plateasca 20 de lei doar pentru asta. Cu ce drept limiteaza Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate accesul la servicii medicale pacientilor in conditiile in care acestia sunt asigurati si au platit pentru aceste servicii?” se intreaba Cezar Irimia.