29 aprilie 2009

Pana in acest moment bugetul alocat pentru Programele Nationale de Sanatate (diminuat fata de 2008) nu a fost virat catre Casele Judetene de Sanatate. In consecinta, spitalele sunt in imposibilitatea de a mai achizitiona tratamentul necesar pentru ingrijirea pacientilor din cadrul acestor programe. Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a primit deja sesizari multiple din partea bolnavilor de HIV/SIDA si hemofilie din mai multe judete care au fost nevoiti sa isi intrerupa tratamentul din cauza faptului ca cei responsabili nu s-au preocupat de asigurarea din timp a bugetului necesar cumpararii tratamentului.

Intreruperea tratamentului la pacientii seropozitivi conduce la dezvoltarea rezistentei la tratament, iar tinerii seropozitivi din Romania din generatia de copii infectati la nastere in sistemul comunist, sunt deja rezistenti la majoritatea tratamentelor, iar o intrerupere acum a celui care mai este inca eficient, ii condamna din nou la moarte.
“Tratamentului specific pentru pacientii cu hemofilie s-a epuizat de o luna, ne declara dl. Nicolae Oniga, Presedintele Asociatiei Hemofilicilor din Romania. In aceasta situatie, ca sa nu murim pe capete, va trebui sa ne intoarcem (in al treilea an de cand suntem stat membru UE) la tratamentul cu plasma si cu crioprecipitat, cu toate riscurile de rigoare: cantitate mica de factori de coagulare, risc de infectiozitate crescut, incarcare mare etc… Daca nu primim tratament acum, va fi prea tarziu pentru multi dintre noi, iar micutii hemofilici devin, in cel mai bun caz, candidati siguri la invaliditati de tot felul.”

COPAC a depus astazi la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate solicitarea de a se rezolva de urgenta aceasta situatie, in directia de a actiona imediat pentru ca tratamentul sa ajunga la pacientii care au fost nevoiti sa-l intrerupa, precum si asigurarea bugetului necesar pentru derularea Programelor Nationale in toate judetele, fara intreruperile datorate birocratiei. Totodata au solicitat o intalnire de urgenta cu toti factorii responsabili pentru a analiza cauzele crizei si a se rezolva situatia foarte grava in care se gasesc acum pacientii.