Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția Ministerului Sănătății asupra necesității rezolvării problemelor medicamentelor lipsă, care afectează în prezent foarte mulți bolnavi cronici.

”Avem pacienți care nu mai au tratament și pentru care nu există alternativă din cauza scăderii prețurilor. De asemenea, avem pacienți care și-au întrerupt tratamentul din cauza procedurilor prea birocratice de licitație, cum este cazul pacienților cu scleroză multiplă. Am înregistrat întreruperi de tratament și în cazul pacienților cu HIV și nu am primit nici măcar un răspuns de la Ministerul Sănătății. S-au înregistrat întreruperi și la pacienții cu transplant. Toate aceste lucruri înseamnă pacienți, a căror viață este pusă în pericol. În aceste condiții, considerăm că un proiect de lege care ne-ar impune să plătim tratamentul este o glumă proastă, întrucât de multe ori facem acest lucru încercând să facem rost de medicamente din alte țări, în condițiile în care la noi nu le mai găsim”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

COPAC le amintește politicienilor că Sănătatea are nevoie de minimum 6% din PIB, are nevoie să fie finanțată corespunzător, iar deciziile pe care le ia Ministerul Sănătății trebuie să ajute pacienții, nu să le pună viața în pericol, cum se întâmplă acum.

”NU de Agenții mamut care să cheltuie bani din bugetul oricum insuficient al Sănătății avem nevoie, ci de o mai bună gestionare a lor și de politici coerente și nu în ultimul rând, de miniștrii ai sănătății care să asculte și vocea pacientului. Agenția despre care se vorbește există oricum de multă vreme în structura Institutului Național de Sănătate Publică. Și până în prezent s-au cheltuit foarte mulți bani pe campanii de informare în cazul vaccinării anti HPV și antifumat cu rezultate aproape de zero”, a continuat Radu Gănescu.

COPAC solicită de urgență o întâlnire la Ministerul Sănătății, în care să se identifice soluții pentru lipsa medicamentelor vitale pentru tratamentul pacienților cronici.