18 februarie 2019

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România adresează Ministerului Sănătății întrebarea publică: când va fi actualizată lista de medicamente compensate având în vedere că pacienți cu afecțiuni grave, precum poliatrita reumatoidă, boala crohn și colita ulcerativă, artrita psoriatică, limfom Hodgkin, mielomul multiplu recidivant sau diabetul zaharat de tip II  așteaptă de luni de zile sperând că vor primi tratament.

Toate aceste medicamente pentru afecțiunile menționate au primit avizul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și puteau intra imediat în lista de compensare.

COPAC  a trimis de-a lungul anului 2018 mai multe solicitări oficiale către Ministerul Sănătății în care solicita un răspuns legat de actualizarea acestei liste. Nu am primit niciun răspuns oficial la aceste solicitări.

„Cu toate ca la nici una din sesizarile noastre trimise către Ministerul Sănătății nu am primit un răspuns oficial, oficialii MS au sustinut public că aceste medicamente vor intra din luna octombrie, apoi de la sfârșitul anului, apoi de la 1 ianuarie 2019. Suntem la mijlocul lunii februarie și acest lucru nu s-a întâmplat. ”

Ne întrebăm de ce așteaptă acești pacienți o șansă la o viață normală?

Sperăm ca pe această cale să primim un răspuns și să nu fie acela că ”am introdus 37 molecule noi” pentru că noi considerăm că și pacienții care își așteaptă tratamentul au drept la viață necondiționat”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit deciziei Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, toate medicamentele pentru afecțiunile menționate mai sus au un impact bugetar negativ, fie sunt orfane, fie nu au alternative terapeutică.