Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România îşi arată îngrijorarea faţă de declaraţia ministrului Sănătăţii, d-l. Eugen Nicolaescu, potrivit căreia, în contractul-cadru pe 2013 care ar trebui să intre în vigoare la 1 martie 2013, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru unităţile spitaliceşti private. COPAC consideră că în acest fel, va fi încălcat dreptul pacienţilor de a alege furnizorul de servicii medicale pe care îl doreşte.

„Pacienţii au dreptul de a alege între furnizorii de servicii medicale pe care îi doresc. Nu este importantă forma de proprietate, atât timp cât serviciile medicale sunt echivalente. În acest fel, dispare concurenţa de pe piaţa serviciilor medicale. Aceşti bani care merg spre furnizorii privaţi nu sunt bani publici, aşa cum s-a spus. Sunt bani privaţi din fondul asigurărilor de sănătate, banii asiguraţilor. Dacă mergem pe o asemenea logică, ar trebui sistate şi contractele medicilor de familie, pentru că şi ei sunt organizaţi ca o formă privată. Considerăm însă că spitalele de stat şi cele private trebuie să fie tratate în mod egal. Astfel, pentru acelaşi serviciu, trebuie decontată aceeaşi sumă de bani de către CNAS”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.

„Facem un apel la oficialii Ministerului Sănătăţii pentru a avea un dialog cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi înainte de a lua astfel de măsuri vitale pentru pacienţi. COPAC a susţinut întotdeauna importanţa consultării autorităţilor cu asociaţiile de pacienţi în ceea ce priveşte schimbările din sistemul de sănătate şi reprezentarea acestora la nivelul luării deciziilor. Salutăm decizia de a nu introduce coplata, lucru care corespunde nevoilor pacienţilor şi demersurilor pe care COPAC le-a făcut în cursul anului trecut”, a precizat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC:

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost înfiinţată în 2008 şi cuprinde în prezent 11 organizaţii membre: Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională de Boli Rare. Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră din România, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru suportul pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Praeder Willi şi Fundaţia Baylor Marea Neagră.