Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția asupra scăderii numărului de vaccinări antigripale din acest sezon și pericolului de complicații provocate de gripă în cazul pacienților cronici.

”Considerăm că pacienții cronici au nevoie de protecție și împotriva gripei în acest context pandemic, iar scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună. Pacienții cronici sunt cei mai expuși la complicații din cauza bolilor infecțioase și au nevoie de protecție”, a declarant Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămână 6-12 decembrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, pneumonii etc.) a fost de 45.699, cu 31.7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (34.684). Totodată, numărul de cazuri este și și cu 38.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (33.067).

Dacă anul trecut până la jumătatea lunii decembrie, se vaccinase un număr de 1.264.657 persoane la risc din vaccine distribuit de Ministerul Sănătății, anul acesta numărul persoanelor vaccinate este de doar 886.127 persoane.

COPAC recomandă pacienților cu afecțiuni cronice să meargă la medicul lor de familie și să îl întrebe despre posibilitatea de a se vaccina antigripal.