Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Guvernului României să lase banii proveniți din taxa de viciu Ministerului Sănătății.

Realocarea banilor proveniți din taxa de viciu și destinați Ministerului Sănătății pentru acoperirea costurilor unor programe naționale sau de infrastructură arată că pentru acest Guvern tratarea pacienților nu figurează pe lista de priorități.

”În condițiile în care România are oricum cel mai mic procent din PIB alocat sistemului de sănătate dintre țările Uniunii Europene, considerăm că o asemenea măsură constituie un atac la pacienții cronici, tratați prin programele finanțate din taxa de viciu”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Banii provenți din taxa de viciu puteau fi folosiți ca investiții în infrastructură și la spitalele publice din rețeaua autorității administrației publice locale. Reamintim guvernanților că acești bani erau oricum insuficienți, multe spitale fiind dotate la nivelul de acum 10 sau chiar 20 de ani, iar de spitale noi nici nu se pune problema.

Totodată, bugetul alocat Sănătății nu permite includerea unor tratamente noi pentru pacienți, 5 molecule noi așteptând aprobarea de luni de zile.

”Ne dorim ca în pragul Președinției României a Consiliului Europei sănătatea să devină o prioritate, iar autoritățile să gândească politici coerente și să finanțeze sistemul la nivelul nevoilor, nu să taie și din puținii bani existenți în sistem”, a adăugat președintele COPAC.