Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Ministerului Sănătății să includă și un reprezentant al asociațiilor de pacienți ca membru observator în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.

În prezent, proiectul de Ordin privind componența, atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare al comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății este în dezbatere publică și se află pe transparență decizională pe site-ul www.ms.ro.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pentru coordonarea rețelei de asistență medicală.

”Considerăm că este important ca un reprezentant al asociațiilor de pacienți să facă parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății ca membru observator întrucât perspectiva pacientului despre care se tot vorbește în spațiul public să devină mai mult decât un slogan. Reprezentanții asociațiilor de pacienți pot contribui cu o radiografiere concretă a problemelor cu care se confruntă pacienții pe problema respectivă. În plus, o astfel de măsură ar duce la transparentizarea unor decizii luate de Ministerul Sănătății, care afectează în mod direct pacienții”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC