Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) consideră că angajamentul Guvernului României în fața Fondului Monetar Internațional de a introduce coplata în sistemul sanitar este unul care contravine anunțului făcut la începutul acestui an de către dl. Eugen Nicolaescu, Ministrul Sănătății, care aprecia că “România nu este pregătită pentru o trecere la un alt sistem care să cuprindă coplata”. De asemenea această măsură contravine Legii Sănătății care spune la art. 231 alineatul 2 că o astfel de decizie poate fi luată numai în urma negocierii cu asociațiile de pacienți, asociațiile profesionale, asociațiile patronale ale furnizorilor de servicii de sănătate și CNAS.
Chiar dacă se vorbește despre o sumă care pare mică, această sumă este una importantă pentru o parte a populației, pentru care 10 lei contează și înseamnă renunțarea la altceva necesar, medicamente sau alimente. Totodată, în cazul pacienților cronici sunt necesare mai multe internări anual, ceea ce înseamnă creșterea sumelor pentru coplată suportate de aceștia.
“Considerăm că orice formă de coplată este inoportună in acest moment pentru pacienții din România, care au un grad mare de nemulțumire față de calitatea serviciilor oferite de sistemul public, fiind nevoiți să contribuie cu medicamente și consumabile pe perioada spitalizării. Ar fi poate mai potrivit dacă Guvernul ar anunța mai întai că a crescut nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare, fapt care s-ar impune cu prioritate, acestea nemaifiind actualizate din aprilie 2008. E nefiresc să propui coplata in condițiile în care masa oferită pacienților în spital este insuficientă” a declarat Gheorghe Tache, președinte COPAC.
Biroul de presă
Dl.Tache Cheorghe – Presedinte COPAC – 0762 244 821
Dl. Iulian Petre – Vicepresedinte COPAC – 0724 355 878