București, 4 noiembrie 2020

 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția asupra necesității vaccinării pacienților cronici pe durata întregii vieți. COPAC adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a realiza și implementa o politică publică care să asigure accesul la vaccinare pe tot parcursul vieții.

”Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri, nu avem vaccin și ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporție suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populația în general și pacienții cu afecțiuni cronice în special prin vaccinare”, a declarant Radu Gănescu, președintele COPAC.

Potrivit datelor statistice, vaccinarea este cost eficientă. Costă mai puțin de 4,000 € pentru a proteja o persoană împotriva a 17 boli infecțioase pentru întreaga viață.

Vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecțiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Adulții cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuși decât cei sănătoși să dezvolte boală pneumococică.

În acest context, COPAC solicită autorităților creșterea accesului la servicii de vaccinare prin compensarea vaccinurilor la pacienții cronici și promovarea vaccinării pe durata întregii vieți pentru a încuraja îmbătrânirea sănătoasă care pot fi prevenite prin vaccinare.

În cadrul evenimentului a fost lansat ghidul ”Recomandări de vaccinare a pacienților cu imonodeficiențe de diferite cauze”, elaborat de membrii ai Comisiei de Epidemiologie din MS şi membrii ai Societăţii Române de Epidemiologie în 2019, sub coordonarea prof. Dr. Doina Azoicăi, conf. Dr. Daniela Pițigoi, conf. Dr. Amanda Rădulescu, dr. Florin Popovici.

Ghidul a fost actualizat și a apărut la Editura Universitară “Grigore T.Popa”Iaşi.

Ghidul cuprinse recomandări generale, vaccinuri recomandate, categorii de imunodeficiențe și scheme de vaccinare recomandate.

Între categoriile de imunodeficiențe se numără imunodeficiențele primare, pacienți infectați HIV, pacienți cu cancer, cu transplant de celule stem hepatopoetice, cu transplant de organe, boli reumatice autoimune sub tratament imunosupresor, cu asplenie, cu imunodeficiențe asociate, la pacienți adulți cu alte boli cronice (cardiovasculare, pulmonare, diabet, hepatice cronice, renale cronice).

”Am realizat acest ghid din dorința de a realiza un instrument util pentru colegii noștri. Demersul a venit în urma unor demersuri pornite împreuna cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România încă din 2017. Vaccinarea pacienților cu imunosupresie de diferite cauze și/sau a pacienților cronici este necesară și este în conformitate cu ghidurile internaționale. Pacienții cronici copii sau adulți au dreptul de a fi protejați iar calitatea vieții și viața lor este prețioasă pentru noi!”, a declarat prof. Dr. Doina Azoicăi.