Campanie de informare destinată pacienților cu boli inflamatorii reumatismale

Ziua Mondială a Artritei se marchează anual în 12 octombrie, pentru a atrage atenția asupra bolilor reumatismale inflamatorii. Cu această ocazie, Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România organizează vineri, 11 octombrie, la Cluj-Napoca, un eveniment de informare destinat pacienților cu poliatrită reumatoidă și spondilită anchilozantă.

„Bolile reumatismale sunt boli cu potențial invalidant care afectează și persoane tinere. Este crucială diagnosticarea timpurie și începerea tratamentului necesar cât mai repede, pentru ca acești pacienți să nu devină dependenți de societate, să rămână activi. Totodată, ca reprezentanți ai asociațiilor de pacienți trebuie să contribuim, alături de medici, la informarea și educarea pacienților după diagnosticare. Pacienții trebuie să știe că pot avea o viață activă dacă beneficiază de tratamentul potrivit și dacă, la rândul lor, își gestionează corect această boală”, a declarat Andrei Huțanu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Inflamatorii Reumatismale din Transilvania ART.

ART și COPAC au demarat o campanie de informare a pacienților cu boli inflamatorii reumatismale ”Da! Și eu pot avea o viață activă!”, proiect în care vor fi realizate și două ghiduri informative pentru pacienții cu poliatrită reumatoidă și spondilită anchilozantă.

„Sunt peste 200 de afecțiuni musculo-scheletice, toate aceste boli reumatismale fiind progresive, creând un mare disconfort pacienților din cauza durerii. Un diagostic corect și instituirea tratamentului poate păstra calitatea vieții în astfel de afecțiuni”, explică Prof. Dr. Simona Rednic, președintele ales al Societății Române de Reumatologie.

Bolile reumatismale inflamatorii sunt frecvente și în România, estimându-se că peste 200.000 de români suferă de poliatrită reumatoidă și un număr relative similar, de spondilită anchilozantă.

Liga Europeană împotriva Reumatismului (EULAR) continuă campania globală ”Don’t delay, Connect Today!”prin care dorește creșterea diagnosticării timpurii a bolilor reumatismale care afectează peste 120 de milioane de persoane în Europa.