Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România salută anunțul făcut de Președintele Klaus Iohannis de a discuta situația sistemului sanitar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, dar atrage atenția că nu doar problema biocidelor trebuie analizată, ci și problema accesului pacienților la tratament și îngrijiri medicale.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a solicitat public încă din 9 martie 2016 ca problema sănătății să ajungă pe masa CSAT, întrucât în ultimii ani peste 2000 de medicamente, originale și generice au dispărut din România, unele dintre ele neavând nicio altă alternativă de tratament. În acest mod, statul român a lăsat sute mii de oameni fără tratamentele necesare, iar acest lucru este un atentat la sănătatea românilor. Din păcate, după apelul COPAC și al unor pacienți care, în prezent, nu au tratament, situația nu a fost luată în discuție și nu s-a găsit nicio soluție, existând riscul ca începând cu 1 iulie 2016, problema să se acutizeze.  Potrivit informațiilor furnizate de producători, alte 123 de medicamente sunt în pericol să dispară din cauza reglementărilor, medicamente cu care sunt tratați aproximativ 800.000 de pacienți.

Din acest motiv, COPAC face un apel public la Președintele României de a se apleca și asupra acestei probleme.

De asemenea, îl rugăm pe viitorul ministru al Sănătății, extrem de familiarizat cu lipsa medicamentelor din România, să revizuiască de urgență politica accesului la medicamente din România, pentru ca pacienții români să poată găsi în farmacii medicamentele de care au nevoie.

COPAC a solicitat marți, 17 mai 2016 o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș și conducerea Ministerului Sănătății pe problema dispariției medicamentelor din României.

 

Radu Gănescu
Președinte
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România