Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

 

”Suntem îngrijorați de scăderea bugetului Sănătății, iar explicațiile cuprinse în declarația Ministrului Sănătății nu ne mulțumesc.

E adevărat că bugetul de anul acesta a cuprins și sumele necesare pentru plata arieratelor, dar, trebuie să avem în vedere că aceste datorii s-au acumulat tocmai din cauza că banii nu au fost suficienți. Considerăm că acești bani trebuie să rămână în bugetul Ministerului Sănătății.

Anul acesta, am asistat la probleme cu finanțarea pe mai multe programe. Constant, s-a încercat cârpirea bugetului, stingerea incendiilor și rezolvarea situațiilor cele mai urgente, prețul fiind plătit de pacienți, care au fost nevoiți de mai multe ori să își întrerupă tratamentul. Am avut și avem încă listă de așteptare la intrarea în anumite programe, cum este cazul Programul de Scleroză Multiplă, unde mai mult de 100 de pacienți nu au încă tratament.

În aceste condiții, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită în mod expres Guvernului creșterea bugetului acordat Sănătății.

Sistemul de sănătate are nevoie de minimum 6% din PIB.

S-a spus în nenumărate rânduri că Sănătatea și Educația sunt prioritățile actualului Guvern. Așteptăm și dovezi concrete în acest sens. Constant, s-a făcut promisiunea că bugetul Sănătății va crește în fiecare an, până va ajunge la 6%. Nu vedem posibil ca de la aproximativ 4%, cât este în prezent să ajungă la 6%, cât ar fi minimum necesar.

Suntem singura țară din Europa, în afara Bulgariei, care alocă mai puțin de 6% din PIB Sănătății.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România propune Ministerului Sănătății, o întâlnire cu toți reprezentanții asociațiilor de pacienți și profesioniștii din Sănătate în regim de urgență în următoarele zile pentru a discuta bugetul Sănătății”.