București, 5 mai 2019
De Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România fac un apel la persoanele care prezintă anumite semne (de exemplu, în special dacă obosesc prea repede și atunci când urcă 2 etaje) să meargă la medic. Dacă este nediagnosticată, speranța de viață este de doar 2,8 ani.
În România, potrivit incidenței există aproximativ 15-25 cazuri de pacienți cu hipertensiune arterială pulmonară la 1.000.000 de locuitori. Doar 500 de pacienți sunt diagnosticați și se află în programul de tratament.
Diagnosticarea cât mai devreme este foarte importantă pentru pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară. Îi rugăm pe pacienții care prezintă semne să meargă la medic sau să ne contacteze pentru a-I îndruma
a declarat Bogdan Burduja, președintele Asociației Pacienților Hipertensivi Pulmonari.
Ne dorim să colaborăm cât mai strâns cu specialiștii și în cazul pacienților cu hipertensiune arterială pulmonară, cât și în cazul pacienților cronici în general. Realizarea unui circuit al pacientului cât mai ușor în sistemul de sănătate și asigurarea unei îngrijiri pentru sănătate este misiunea noastră centrală ca organizație de pacienți
a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
În lume, un număr de 26 de milioane de persoane suferă de hipertensiune arterial pulmonară. Boala afectează în egală măsură tineri și vârstinici. De cele mai multe ori, tensiunea arterială pulmonară este o complicație comună a bolilor cardiovasculare. În România, Programul Național de Diagnostic și Tratament al Hipertensiunii Arteriale Pulmonare a început în 2008. Atunci, erau sub tratament un număr de 100 de pacienți. În prezent, sunt 500. Tratamentul este realizat în 6 centre pentru adulți (două în București, câte unul în Iași, Timișoara, Cluj și Târgu Mureș) și 4 pentru copii (București, Târgu Mureș, Timișoara și Cluj).