Peste 150 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți din întreaga țară vor discuta timp de două zile cu reprezentanții autorităților teme de interes, cum sunt accesul la tratament și servicii de sănătate, Directiva cross border, aspect legate de discriminare, strategia națională pentru protecția socială a pacientului cronic, relația mass media – asociații de pacienți în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți – ediția a VI-a, eveniment organizat anual de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Vezi aici fotografiile din cadrul evenimentului

 

”Organizăm în fiecare an Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți din dorința de a crea o platformă de discuții între autorități și pacienți. Este o bună ocazie pentru reprezentanții asociațiilor de pacienți din țară de a semnala probleme autorităților și de a căuta împreună soluții.

Lansăm o dezbatere despre discriminarea pacienților cronici din România. Am realizat ”Societatea românească și afecțiunile cronice”, studiu în care am dorit să vedem percepția populației asupra pacienților cu boli cronice.

Împreună cu European Patient Forum, unde COPAC este membru, vom organiza o sesiune și un workshop, care vor analiza implicațiile Directivei Cross Border pentru pacienții români”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

La sfârșitul Forumului, vom realiza un document de poziție cu principalele probleme identificate.

Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți este organizat în cadrul campaniei ”Săptămâna pacienților” (17-24 aprilie), eveniment ce a cuprins o dezbatere pe tema hemofiliei, informare pe drepturile pacienților, întâlniri cu pacienții în țară.

Campania ”Săptămâna pacienților” a fost organizată sub Înaltul Patronaj al Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților și Senat.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a fost înființată în 2008. Scopul COPAC este apărarea drepturilor pacienților atunci când sunt încălcate, atunci când se elaborează o lege sau un act normative care le afectează interesele. În prezent, COPAC numără 14 organizații membre.

Pentru relații suplimentare, declarații, puteți contacta pe Radu Gănescu, președinte COPAC, tel. 0766270026 sau Luminița Vâlcea, coordonatorul campaniei, tel. 0722.975.314