Bucuresti, 19 decembrie 2023

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lansează astăzi, 19 decembrie “Ghidul de călătorie spre o viață sănătoasă” în cadrul proiectului de screening “Totul pentru inima ta!”, sub coordonarea șef lucr. Dr. Ioana Cristina Daha, medic cardiolog și dr. Mihaela Daniela Baltă, medic de familie.

Constatăm de multe ori că persoanele cu boli cardiovasculare ajung la medic când este târziu și boala este avansată sau chiar când apare infarctul sau AVC-ul. Iar vârsta pacienților cu afecțiuni cardiovasculare este în scădere pe fondul stresului și al stilului de viață nesănătos. De aceea, fiecare dintre noi are nevoie de informație utilă, realizată de specialiști și sintetizată.

În ultimii 2 ani, echipa COPAC a discutat cu zeci de mii de oameni și concluzia este că nivelul de educatie medicală este scăzut și nu există obișnuița de a se testa preventiv.

Din acest motiv, am realizat și lansăm astăzi un ghid de prevenție destinat populației generale, pentru a inspira îmbunătățirea sănătății inimii și descoperirea esenței asupra a ce înseamnă viață sănătoasă. Ghidul cuprinde pași concreți spre o viață mai sănătoasă, demontarea unor mituri, lucruri simple și utile, toate într-un limbaj simplu de înțeles și parcurs.

“Pentru mine ca si medic cardiolog este important sa aduc in atentia populatiei ce inseamna preventia cardiovasculara. Imi doresc sa contribui alaturi de asociatiile de pacienti cu nformatii care sa determine oamenii sa aiba o viata sanatoasa si sa inteleaga de ce este important acest lucru. Cred cu tarie in preventia cardiovasculara si in posibilitatea pe care o avem noi medicii, dar si fiecare om in parte ca prin mici schimbari sa prevenim probleme majore. Un om informat va alege intodeauna sa vina mai devreme la medic si sa previna inainte chiar ca probleme majores a apara. De aceea, lansam astazi acest ghid si speram sa fie un instrument folosit de cat mai multe persoane”, a precizat sef lucr. Dr. Ioana Cristina Daha.

“Sunt un medic de familie, care a participat în acest an la două proiecte de screening, pe boli cardiovasculare și cancer colorectal. Am vorbit cu mii de oameni și am constatat cât de mare este nevoia de informații despre prevenție și stil de viață sănătos. De aceea, venim către populație cu instrumente utile și informație simplă și concentrată”, a precizat șef lucr. Dr. Mihaela Daniela Balta.

Ghidul are 8 pagini și a fost publicat în 10.000 de exemplare, care vor fi difuzate în cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de cardiologie și prin intermediul asociațiilor de pacienți. În aprilie 2022, COPAC a lansat un Ghid destinat insuficienței cardiace, realizat de aceeași echipă formată din șef lucr. Dr. Ioana Cristina Daha și șef lucr. Dr. Mihaela Daniela Balta. COPAC a fost unul dintre partenerii care au implementat proiectul de screening “Totul pentru inima ta!”. Echipa COPAC a fost responsabilă de acompanierea persoanelor, care în urma consultațiilor și analizelor au primit recomandarea de a merge la medic specialist (cardiolog, diabetolog etc.). În total, în cadrul acestui proiect, au fost acompaniate 8.073 de persoane din întreaga țară, până la finalul lunii noiembrie. În cadrul proiectului, au trecut prin screening un număr de 146.157 persoane.