Ce trebuie să faci și să știi despre cancerul colorectal
Simptome:
- Schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree, constipație sau o modificare a consistenței scaunului;
- Sângerări rectale sau sânge în scaun;
- Disconfort abdominal persistent, precum crampe, gaze sau durere;
- Un sentiment că intestinul tău nu se golește complet;
- Slăbiciune sau oboseală;
- Pierderea in greutate inexplicabilă.
*** PESTE 450.000 DE CETĂȚENI EUROPENI SUNT DIAGNOSTICAȚI ANUAL CU CANCER COLORECTAL (CCR)
Ce trebuie să faci:
- Sa cunoști semnele si simptomele;
- Sa cunoști istoricul medical al familiei;
- Sa faci cel puțin un examen până la vârsta de 50 ani sau chiar mai devreme dacă ești la risc crescut.
Factori de risc:
- Istoricul familial
Deși motivele nu sunt clare în toate cazurile, genele moștenite, factorii de mediu împărtășiți sau o combinație a acestor influențe pot crește riscurile de cancer colorectal. Istoricul familiei poate determina când medicul vă va recomanda o colonoscopie pentru depistarea cancerului colorectal. De exemplu, dacă tatălui dumneavoastră i s-a diagnosticat cancer colorectal la 50 de ani, medicul vă poate recomanda o colonoscopie la 40 de ani.
- Sindroame moștenite
Cele mai frecvente două sindroame moștenite legate de cancerele colorectale sunt polipozele adenomatoase familiale (FAP) și cancerul colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC). Alte sindroame care pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal includ Sindromul Lynch, Sindromul Turcot și Sindromul Peutz-Jeghers.
- Stil de viață inactiv
Persoanele care trăiesc un stil de viață sedentar au șanse crescute de a dezvolta cancer colorectal.
- Fumatul
Unele dintre substanțele cauzatoare de cancer asociate fumatului pot fi înghițite, crescând riscul de a dezvolta cancer colorectal.
- Vârstă
Deși cancerul colorectal poate apărea la orice vârstă, șansele de a dezvolta boala pot crește dramatic după vârsta de 45 de ani. Aproape 95 la sută din toate cazurile de cancer colorectal apar la pacienții cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Vârsta medie a unui pacient diagnosticat cu cancer colorectal este de 68, potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA.
- Dieta
Dietele bogate în carne roșie și procesată (de exemplu, carne de vită, miel, hot dog) vă pot crește riscurile de cancer colorectal. Prăjirea, prepararea la grătar sau alte metode de gătit a cărnii la temperaturi foarte ridicate creează substanțe chimice care pot contribui, de asemenea, la un risc crescut. O dietă bogată în fructe, legume și cereale bogate în fibre vă poate ajuta să reduceți riscul de a dezvolta cancer colorectal.
- Consumul de alcool
Consumul intens de alcool poate duce la un risc crescut de cancer colorectal.
*** PESTE 220.000 DE PERSOANE MOR ÎN FIECARE AN DE CCR ÎN CENTRUL ȘI ESTUL EUROPEI