București, 2 aprilie 2019

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat campania ”Inițiativă pentru viitor” #vaccinareinformareviitor”.

”Ca pacienți cu boli cronice știm cel mai bine cât este de importantă este prevenția și vaccinarea. Știm că așa ne putem proteja și, la rândul nostru putem fi protejați. Ca pacienți cu afecțiuni cronice avem nevoie ca populația să fie informată în mod corect și complet despre vaccinare, așa că noi facem primul pas.

Vaccinarea constituie o temă importantă de sănătate publică, pe care dorim să o readucem în discuția publică și îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să susțină acest demers, profesioniști, organizații profesionale sau societăți științifice, pacienți, aparținători, părinți. Avem nevoie ca vocea noastră să fie mai puternică și vă invităm să ne fiți alături în acest demers. ”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

 

Rujeola

 

Lipsa informațiilor suficiente, ezitanța la vaccinare, eșecul în a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme în aprovizionarea și finanțarea vaccinării și migrația populației, toate acestea constituție bariere cheie în creșterea acoperirii vaccinării împotriva rujeolei, potrivit raportului ”Organizarea și furnizarea serviciilor de vaccinare în Uniunea Europeană”, realizat pentru Comisia Europeană.

România se situează în penultimul loc în Uniunea Europeanăca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei cu 86%, în vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%.

În România au fost raportate până la data de 29 martie 2019 un număr de 16293 cazuri de rujeolă,din care 62 de decese, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână 82 de cazuri noiau fost înregistrate în 10 județe și București.

 

Gripă

 

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenția că nicio țară din Uniunea Europeană nu atinge rata de acoperire cu vaccin antigripal de 75% la grupurile vulnerabile. Acoperirea cu vaccin antigripal rămâne scăzută în multe țări, subliniază ECDC, conducând la boli severe, spitalizare și moarte prematură.

România a raportat că recomandă vaccinarea persoanelor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici. Un calcul simplu demontează recomandarea autorităților.
În România trăiesc un număr de 5 milioane persoane peste 65 de ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În 2017/20218, Ministerul a achiziționat 1.061724 doze vaccine antigripal. De subliniat că anul trecut Ministerul Sănătății a achiziționat un număr dublu de doze de vaccin antigripal. În 2018/2019 numărul de doze de vaccin a fost de 1.329.039.

Persoanelor peste 65 de ani li se adaugă bolnavii cronici, copii, personalul din sistemul medical, iar toate aceste categorii ar trebui vaccinate. Acest calcul simplu subliniază faptul că achiziția de vaccin antigripal se dovedește insuficientă.

Un alt calcul simplu arată că vaccinul este mult mai ieftin (între 26 și 60 lei), în vreme ce spitalizarea pacienților cu gripă costă pacienții mult mai mult. O zi de spitalizare la boli infecțioase este 1128,12 lei, ca să nu mai vorbim de cei cu complicații internați la ATI.

De la începutul sezonului au fost confirmate 2164 cazuri de gripă. Numărul persoanelor care au murit de gripă a ajuns la 189.